Care sunt cele mai bune alimente pe care trebuie să le consumați când sunteți răcit. Recomandarea medicilor

Data actualizării: | Data publicării:
Imagine cu caracter ilustrativ, sursa pixabay
Descriere foto: Imagine cu caracter ilustrativ, sursa pixabay

Când vine vorba de sistemul imunitar, ceea ce mâncați este cu siguranță important. Deși niciun aliment nu vă va proteja de îmbolnăvire, dieta dumneavoastră generală joacă un rol semnificativ în stimularea apărării.

Dr. Robert Graham, MD, MPH, bucătar și co-fondator al FRESH Medicine spune: "Primul pas în întărirea sistemului imunitar este menținerea unei diete sănătoase și echilibrate, bogată în cereale integrale, fructe și legume, grăsimi sănătoase, pre- și probiotice și proteine de înaltă calitate".

Cu toate acestea, există alimente specifice pe care ar trebui să le consumați cât mai des posibil. Mai jos veți găsi o listă cu alimentele recomandate de medic.

 

SPARANGHELUL

 

Sparanghelul este un prebiotic alimentar, care este un tip de fibre nedigerabile numite oligozaharide. Dr. Graham sfătuiește "să ne gândim la [prebiotice] ca la "hrană sau îngrășământ" pentru bacteriile sănătoase din intestin". Prebioticele acționează prin îmbunătățirea sistemului imunitar, prin creșterea citokinelor antiinflamatorii, reducând în același timp citokinele proinflamatorii. Alte surse bune de prebiotice includ fructele, legumele, fasolea și cerealele integrale precum grâul, ovăzul și orzul. Dr. Graham avertizează: "Aveți grijă dacă introduceți brusc aceste prebiotice, ele pot crește gazele și balonarea".

 

LAPTELE


Potrivit Dr. Elizabeth Zmuda, director de educație medicală, Doctor's Hospital at OhioHealth, laptele este o sursă bună de seleniu și o sursă notabilă de zinc. O cană de lapte degresat asigură 11% și 7% din cantitatea zilnică recomandată de seleniu și, respectiv, zinc. Potrivit lui Zmuda, seleniul îmbunătățește funcția multor celule imunitare, iar lipsa zincului "afectează funcția sistemului imunitar, care s-a demonstrat că se îmbunătățește odată cu creșterea aportului de zinc".

 

BROCCOLI

 

"Broccoli conține polifenoli cu acțiune antioxidantă, care sunt importanți pentru sistemul imunitar", spune Dr. Graham. El explică faptul că broccoli conține un compus numit glucosinolat de sulforafan, care este agentul de combatere a bolilor care stimulează imunitatea. "Când vine vorba de broccoli, cu cât mai mult, cu atât mai bine, atât crud, cât și ușor gătit".

 

 

SUPA DE PUI

 

"Deși nu există studii  care să analizeze efectul supei de pui în vindecarea unei răceli, oamenii de știință au descoperit că consumul de supă de pui a ajutat la viteza mucusului nazal - ceea ce înseamnă că trimiți mai repede afară lucrurile rele pe care le respiri, astfel încât virusul sau bacteria să nu se înmulțească și să îți provoace o boală", spune Dr. Michael F. Roizen, doctor în medicină și profesor la Learner College of Medicine, și autor a patru bestseller-uri #1 New York Times. Dr. Roizen explică faptul că alte cercetări au descoperit că ingredientele din supa de pui au efecte antiinflamatorii (poate datorită faptului că puiul, bulionul și legumele lucrează împreună).

 

GHIMBIRUL

 

Dr. Roizen explică faptul că "într-un experiment, s-a demonstrat că ghimbirul blochează virușii".

 

USTUROIUL

 

Usturoiul este o alegere de top a Dr. Riva L. Rahl, MD, director medical al Cooper Healthy Living și Cooper Aerobics Center. "Usturoiul este bogat în alicină, un compus sulfuric care s-a demonstrat că stimulează sistemul imunitar."

 

IAURTUL

 

"Iaurtul care are culturi vii și active are proprietăți probiotice care pot îmbunătăți sistemul imunitar prin echilibrarea și ajutarea organismului dumneavoastră să producă bacterii utile care pot lupta împotriva altor bacterii dăunătoare", explică Dr. Rahl. "În plus față de probiotice, iaurtul este o sursă bună de vitamina D, care ajută, de asemenea, la promovarea funcției sistemului imunitar."

 

 

CITRICE

 

Fructele din familia citricelor, inclusiv portocalele, lămâile, limetele și grapefruiturile, sunt bogate în vitamina C. Potrivit Dr. Rahl, "Vitamina C este unul dintre cei mai buni stimulatori ai sistemului imunitar. Ea acționează prin creșterea producției de celule albe din sânge, care luptă împotriva infecțiilor".

 

 

CONOPIDA

Conopida face parte din familia legumelor crucifere, alături de varză, broccoli, muștar etc., și se află în topul ales de Dr. Sabrina A. Falquier, medic de medicină internă și medicină culinară a unui aliment care ajută imunitatea. "Două dintre cele mai mari beneficii ale sale sunt faptul că [conopida] este plină de antioxidanți și vitamina C." Dr. Falquier recomandă folosirea ei pentru a face sosuri, pentru a înlocui orezul și pentru a adăuga fibre într-un mod delicios și care promovează imunitatea, potrivit eatthis.com

 

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel