Care este pericolul vărsăturilor în cazul unui consum exagerat de alcool. Pasul de la intoxicație la coma alcoolică

Data publicării:
Foto Unsplash/ autor Michael Discenza
Descriere foto: Foto Unsplash/ autor Michael Discenza

Care este riscul vărsăturilor din cauza consumului exagerat de alcool și care este ”limita” dintre intoxicare alcoolică și comă alcoolică.

Dr. Radu Țincu a explicat ce înseamnă mai exact coma alcoolică, dar și cum se poate ajunge la intoxicarea cu alcool. De altfel, este cunoscută recomandarea medicilor ca alcoolul să se consume cu moderație, mai ales în sezonul cald, asta pentru că un consum ridicat de alcool poate duce, printre altele, și la deshidratare.

”Discutăm de intoxicaţia alcoolică atunci când cantitatea de alcool prezentă în sânge depășește capacitatea organismului de metabolizare, apar efectele de deprimare a sistemului nervos central. 

Sigur, noi consumăm alcool pentru că ne aduce o stare de bine,  apare acea stare de euforie imediat după consumul alcoolului, dar în momentul în care cantitatea de alcool se acumulează în sistemul nervos central, apare progresiv deprimarea creierului.

Nu mai putem să ne coordonăm foarte bine mișcările, nu mai putem să vorbim cu aceeași acuratețe, nu mai vedem la fel de bine ca în condiții normale.

Dacă continuăm să bem, la un moment dat, creierul este atât de deprimat încât apare starea de comă. Pacienții pot să ajungă în stare de comă”, a explicat dr. Radu Țincu, medic toxicolog, la Sfat de sănătate de la Antena 3.

 Care sunt simptomele unui consum excesiv de alcool


”Cel mai frecvent consumul de alcool produce greață și vărsături, iar dacă pacientul respectiv varsă în timp ce este comatos, nu va putea să-și protejeze căile aeriene și apare o complicație extrem de importantă și gravă - pneumonia de aspirație traheobronșică, în care conținutul gastric ajunge la nivel pulmonar, și dintr-o dată plămânul va fi contaminat atât cu bacterii, dar şi cu suc gastric.

Acest suc gastric este extrem de acid și produce o pneumonică chimică, adică o inflamație chimică a țesutului pulmonar. Cei mai mulți dintre acești pacienți mor nu din cauza intoxicației alcoolice. Mor în urma complicației pulmonare și de multe ori necesită măsuri de terapie intensivă și ventilație mecanică chiar pe perioade lungi de timp”, a mai spus medicul Țincu.

 

Citește continuarea pe DC Medical. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Spectacola | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel