Secretul longevității lui Mihai Șora. Filosoful s-a stins din viață la 106 ani: „Atât de simplu”

Data publicării:
Sursa foto: Mihai Șora, captură YouTube, TVR 1
Descriere foto: Sursa foto: Mihai Șora, captură YouTube, TVR 1

Mihai Șora s-a stins din viață, la 106 ani. Regretatul filosof a dezvăluit, în urmă cu ceva timp, secretul longevității sale, dar și alimentul la care renunțase. 

Filosoful Mihai Şora s-a stins din viață sâmbătă, la vârsta de 106 ani, iar în urmă cu ceva timp, regretatul filosof a dezvăluit secretul longevității sale. Acesta a avut un stil de viață echilibrat și a renunțat complet la unele alimente.

Care a fost secretul longevității lui Mihai Șora

De-a lungul timpului, mulți s-au întrebat cum a reușit Mihai Șora să ajungă la această vârstă. În urmă cu ceva timp, acestea mărturisea că are mare grijă la ceea ce mănâncă, însă a învățat și cum să-și gestioneze cât mai bine emoțiile.

“Refuz să mănânc suferințe și agonii. Atât de simplu.”, a declarat Mihai Șora cu câțiva ani în urmă, potrivit mediaflux.ro.

Totodată, Mihai Șora a recunoscut că a scos din alimentație orice fel de carne.

“Ca orice relație, și cea cu mâncarea se deprinde și se educă. Sau nu. Poți face din ea o meserie, pasiunea vieții tale, după cum se poate întâmpla să devină o nevroză, obsesia care îți încalecă existența (și te face să ratezi exact ceea ce este important).

Ce vreau să spun acum, rapid și fără multă teorie, este că, într-adevăr, nu mai mănânc carne de ani buni. Mă grăbesc să adaug, însă, și această evidență: nu ne naștem vegetarieni. Nu m-aș grăbi, așadar, să-i învinovățesc pe cei ce adoră chiftelele sau caltaboșii.

Nu sar din avion dacă, lângă mazărea sleită, orezul uscat ori frunza de salată, stă cuminte în farfurie o bucățică de carne (tare ca piatra, oricum, și nemestecabilă)”, a mai spus regretatul filosof.

Drama din familia lui Mihai Șora

Mihai Șora a fost un cunoscut filosof român, însă puțini sunt cei care știu despre drama din viața sa. În urmă cu câțiva ani, acesta și-a deschis sufletul și a vorbit despre dramele care l-au marcat, atât pe el, cât și pe familia sa. Regretatul filosof și-a pierdut fratele mai mare, Teodor, care s-a stins din viață la doar șase luni, după ce s-a îmbolnăvit de “gripa spaniolă”. Cu un an înainte ca Mihai Șora să vină pe lume, sora mamei sale a fost răpusă de aceeași boală. 

Mihai Șora a povestit că nu și-a cunoscut niciodată fratele mai mare, care a murit chiar în brațele mamei lor. Totodată, filosoful a mărturisit că tatăl său, care era preot l-a înmormântat pe fratele său și pe sora mamei sale, în aceeași groapă. 

“Cu puțin timp înainte de înmormântare, fratele meu mai mare, Teodor, bebe de șase luni, s-a îmbolnăvit: o neașteptată și ciudată febră, care nu părea să aibă nimic comun cu bolile obișnuite ale copilăriei.

Atunci Tata a hotărât că va merge singur la înmormântare, iar Mama va rămâne acasă, lângă copil. Și singur a pornit la drum. Orele următoare au fost fără-ndoială apăsătoare pentru Mama: plângându-și sora moartă, îngrijorată din pricina copilului…

A hotărât, în cele din urmă, să plece după Tata cu următorul tren, ca să-și conducă sora la groapă. Teodor a murit atunci: în brațele Mamei mele, în trenul care îi ducea de la Timișoara la Pesac, unde trăise sora ei. Iar Tata, preot ortodox, i-a înmormântat a doua zi pe amândoi, în aceeași groapă.

Eu nu l-am cunoscut pe Teodor (născut fiind în ’16), dar pe toți cei care m-au precedat, străini ori din familia mea, i-am auzit mereu vorbind despre el ca despre un copil-minune; o aură, o legendă admirabilă s-a instalat, odată cu moartea lui, devenind, pentru copilul care eram însumi, un punct cardinal, exemplul adesea invocat, mai ales de Mama, atunci când făceam vreo boroboață sau mă foiam pe scaun: ‘Todoraș n-ar fi făcut așa ceva…’”, a povestit Mihai Șora în urmă cu trei ani.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Vedete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel