Cântatul colindelor de Crăciun, beneficii uimitoare pentru sănătatea ta. Cum ne pot îmbunătăți starea de spirit

Data actualizării: | Data publicării:
Sursa foto: unsplash, autor Annie Spratt
Descriere foto: Sursa foto: unsplash, autor Annie Spratt

Anul acesta, cântați în jurul bradului de Crăciun câteva dintre colindele preferate - vă face bine! Da, ați citit bine. Cântatul câtorva melodii festive este foarte benefic pentru sănătatea dumneavoastră.

Colindele de Crăciun se aud în aceste zile peste tot. Cele românești sunt melancolice și duioase, cele americane sunt vesele și zglobii. Dar toate au efecte nebănuite asupra stării noastre de spirit. Și iată de ce!

tudiile arată că ascultarea muzicii are tot felul de efecte pozitive asupra corpului și a minții, iar muzica preferată de sărbători poate fi deosebit de benefică în timpul unei perioade adesea aglomerate și stresante.

Colindele vă pot îmbunătăți starea de spirit

Nimic nu se compară cu ascultarea unui cântec vechi preferat pentru a-ți înveseli spiritul, iar colindele de sărbători pot face minuni asupra stării tale de spirit. Nostalgia pe care o simțiți ascultând melodia preferată de Crăciun are un efect neurologic plăcut, în care circuitul plăcerii din creier este stimulat, eliberând dopamină și serotonină (care sunt responsabile pentru acele sentimente fericite). În plus, te va face să intri în spiritul sărbătorilor - atâta timp cât melodiile care nu-ți sunt atât de dragi nu își fac loc în playlistul tău!

Muzica de sărbători este bună pentru memoria ta

Nu numai că vei fi mai fericită, dar ascultarea și cântatul pe muzica ta preferată de sărbători îți poate îmbunătăți și memoria. Este benefică pentru capacitatea de atenție și funcționarea executivă, iar terapia prin muzică este chiar utilă în tratarea persoanelor cu demență și boala Alzheimer. De fapt, s-a demonstrat că unii pacienți cu Alzheimer, cu memoria sau capacitatea de a purta o conversație foarte afectată, s-au luminat și chiar au cântat împreună cu melodiile lor preferate. Studiile arată că terapia prin muzică va ajuta de fapt la menținerea sau reabilitarea capacităților cognitive ale pacienților.

Muzica de sărbători poate scădea nivelul de stres

Se pare că acele melodii clasice de Crăciun pe care le îndrăgești sunt bune pentru inima ta. Tensiunea arterială, ritmul cardiac și nivelul de cortizol pot fi toate diminuate - reducând astfel stresul - atunci când vă așezați pe spate și vă bucurați de muzica preferată.

Muzica de sărbători poate reduce chiar și durerea

Terapia prin muzică a fost folosită pentru a trata persoanele cu dureri cronice, iar într-un studiu, pacienții care au ascultat muzică în timpul recuperării după o intervenție chirurgicală au avut nevoie de mai puțină morfină pentru a-și gestiona durerea. Ascultarea activă este esențială, deoarece concentrarea pe muzică îți angajează mintea și lasă mai puțin loc pentru căile durerii în creier. Și pentru că muzica de sărbători poate ajuta la ameliorarea stresului, aceasta ajută și la ameliorarea tensiunii musculare care duce la durere, potrivit scrippsamg.com

Nu numai că muzica de sărbători vă poate face mai sănătos, dar vă pune în spiritul sărbătorilor și aduce oamenii împreună. Așa că adunați-vă cu cei dragi și puneți albumele clasice preferate!

Cântatul colindelor, beneficii uimitoare asupra plămânilor

Potrivit Fundației Britanice pentru Plămâni, cântatul colindelor ajută la creșterea capacității pulmonare și la întărirea mușchilor folosiți în procesul de respirație pentru a inspira respirații mai puternice și mai controlate. Pentru persoanele care suferă de astm sau de alte probleme respiratorii, cântatul unor colinde de sărbători poate ajuta la ameliorarea stării de sănătate.

Dr. Nicholas Hopkinson, conferențiar clinic principal la Imperial College London și consultant onorific în medicină toracică, a declarat: "Pacienții raportează în mod constant că a cânta pentru respirație îi ajută să facă față mai bine afecțiunii lor pulmonare.

"Această cercetare relevă dovezi din ce în ce mai multe că a cânta în mod regulat ca parte a unui grup are potențialul de a îmbunătăți calitatea vieții legate de sănătate, în special în ceea ce privește sănătatea fizică, și nivelurile de anxietate, fără a provoca efecte secundare.

"Sezonul de cântece festive este ocazia perfectă pentru cei care trăiesc cu o afecțiune pulmonară să se alăture unui grup și să cânte colinde în interior. Este un mod distractiv de a socializa și de a vă exercita plămânii."

Cântatul în general este, de asemenea, excelent pentru sănătatea ta mentală. Cântatul cântecelor vesele împreună cu alții vă poate da un sentiment de comunitate și de apartenență la ceva. Cântatul unui cântec ameliorează, de asemenea, stresul, potrivit www.rsvplive.ie



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel