Când poate fi iertată infidelitatea? Dr. Cristian Andrei explică: „Cuplul poate să învețe din adulter”

Data publicării:
Dr. Cristian Andrei, captură video PRO TV
Descriere foto: Dr. Cristian Andrei, captură video PRO TV

Dr. Cristian Andrei este de părere că infidelitatea poate fi iertată, în anumite situații. 

Dr. Cristian Andrei a fost invitat în emisiunea „La Măruță”, de la Pro TV, unde a vorbit despre infidelitatea în cuplu. 

Plecând de la întrebarea “Există motive pentru care infidelitatea poate fi iertată?”. psihoterapeutul a explicat: “Dacă poți, ar fi minunat! Adică în general capacitatea de a ierta este ceva care se exersează îndelung. Nu degeaba, în biserică, de exemplu, e una dintre principalele activități: să te duci să fii iertat. Și cine poate să facă asta? Dumnezeu, prin intermediari, care lucrează toată ziua ca să te ajute pe tine să fii iertat. Și atunci, te întrebi, cine este cel care trebuie să lucreze mai mult?  Cel care vrea să își ceară iertare că a călcat strâmb sau persoana care trebuie să lucreze cu ea ca să fie în stare să ierte, dar fără să mimeze. Că mulți spun „am iertat dar nu am uitat”. Aia nu e iertare. E o întreagă procedură de dezvoltare morală și emoțională a unui om care ajunge să fie matur, când, printre altele, ajunge să ierte cu adevărat. ”.

Dr. Cristian Andrei este de părere că judecata că „bărbatul înșală” nu este sănătoasă și nici de iertat în cuplu. În schimb, acesta afirmă că situația în care femeia înșală, poate fi scuzată, deoarece ar putea fi un semnal că bărbatul a împins-o să facă asta. 

„Dacă vorbim despre un bărbat...în cultura nostră românească se spune că bărbatul mai calcă strâmb, nu e bărbat dacă nu face asta, și atunci femeile pleacă cu această idee: că bărbatul are dreptul să facă așa ceva. Femeia, după dublul standard, nu are dreptul să facă așa ceva. Eu spun că, de fapt, cea care poate fi iertată și are succes cuplul dacă se întâmplă asta este femeia. De ce? Pentru că ea dacă a înșelat, a înșelat dintr-o deziluzie serioasă. Deci realmente poți să spui că aici a fost un deficit al bărbatului cu care era. Și cum poți să o ierți? Trebuie să schimbi bărbatul! Nu cu totul. Să se schimbe el puțin ca să fie în stare să o ierte și în felul acesta nici nu mai e nevoie s-o ierte că ea știe ce are de făcut din momentul acela. (...) Ca să producă această atracție și să facă acel schimb de emoționalitate de care are nevoie femeia ca să fie hrănită emoțional ”, a explicat dr. Cristian Andrei, în emisiunea de la PRO TV. 


Adulterul poate fi o lecție pentru cuplu

Mai mult, psihoterapeutul spune că adulterul poate fi privit și ca o lecție, chiar dacă este una dură și spune că unele cupluri pot evolua în urma unui incident de genul acesta și poate chiar să întărească încrederea și legătura partenerilor. 

“Cuplul poate să învețe din adulter dacă este un cuplu care învață, alții sunt mai mult consumatori de scandal. Dar în general, un cuplu poate să treacă peste asta și se întâmplă mult mai ușor dacă femeie este cea care a înșelat decât dacă bărbatul este cel care a înșelat. Și ca să fie mai ușor, iarăși un sfat de al meu este să nu te apuci să dai detalii tehnice... să spui, să descrii (...) în felul ăsta nu te mai intoxici. Cu cât ai mai multe detalii cu atâta ele trebuie demontate”, a mai spus dr. Cristian Andrei. 

 

Doctorul Cristian Andrei, reacție acidă după declarațiile făcute de Ilinca Vandici: "Sunt femei care se prefac că nu știu”

Ilinca Vandici a făcut o serie de declarații controversate în cadrul podcastului găzduit de Damian Drăghici, dar și în emisiunea moderată de Denise Rifai. Prezentatoarea TV a vorbit despre relația pe care o are cu soțul ei, despre care a afirmat că i-ar ierta orice. Mai mult, aceasta a declarat că soțul ei e „șmecher”, că nu merge la cumpărături și nici nu schimbă scutece. În schimb, își permite să-i cumpere o mașină de 100 000 de euro și se va ocupa să-l ducă pe fiul lor „la femei”. Ea a susținut că familia ei este extrem de importantă pentru ea și că nici măcar infidelitatea soțului nu ar putea strica relația lor. 

 

În cadrul emisiunii „La Măruță”, de la PRO TV, doctorul Cristian Andrei a comentat declarațiile făcute de Ilinca Vandici.
 
Ilinca Vandici: „Nu îl trimit la Mega la cumpărături. Nu îl pun să schimbe scutecul copilului. Nu îl pun să se dea cu rolele prin parc. Nu, domnule! Bărbatul e bărbat. El trebuie să fie șmecher, să rămână așa. Aaa, că are și el momentele lui cu copilul, treaba lor. O să le aibă și de acum înainte că doar el o să-l ducă la femei, nu eu. Dar pentru mine, bărbatul trebuie să fie stâlpul, da?!”, a declarat Ilinca Vandici.
 
Dr. Cristian Andrei: "Te gândești că viața poate să fie ușoară cu ce spune Ilinca, suntem într-adevăr doi bărbați la masă. Aceste declarații au o valoare proiectivă, un om vorbește în astfel de situații despre el. Nu schimbă nici el scutece, nici eu. (...) Sună foarte frumos în teorie, dar sunt mai multe persoane în cuplu . Ce să imite un copil de la un tată șmecher, să facă ce? (...) Un părinte trebuie să își vadă de viața lui, nu trebuie să stea în patru labe în fața copilului. (...) Este de dorit o familie democratică în care și tatăl știe pe unde se scoate scutecul copilului." 
 
Ilinca Vandici: "Consider că iubirea și familia noastră sunt mai presus de o fufă, două/trei, care vin, pleacă, stau pentru 10-15 minute”, a spus Ilinca. … Nu știu ce ar putea omenește să facă un bărbat să nu îl iert. Nu există”.
 
Dr. Cristian Andrei: "Sunt femei care se prefac că nu știu. (...) Sunt oameni care știu că există și alți parteneri, dar în aceste cupluri există mai puțină încredere și mai puțin angajament. (...) Trebuie să existe și responsabilitate într-un cuplu."

 

Citește mai multe aici. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Veronica Mavrodin | Categorie: Vedete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel