Când începe Postul Crăciunului 2022. Zilele de dezlegare la pește

Data publicării:
foto crestinortodox.ro
Descriere foto: foto crestinortodox.ro

Când va începe Postul Crăciunului anul acesta.

Postul Crăciunului este una dintre cele mai importante perioade pentru toți creștinii. În această perioadă de câteva săptămânii, oamenii își pregătesc atât sufletul, cât și trupul, pentru sărbătoarea care va veni pe 25 decembrie: nașterea lui Iisus Hristos. Postul Crăciunului durează 40 de zile și este considerat a fi mult mai ușor de ținut decât postul Paștelui, având mai multe dezlegări la pește date de Biserica Ortodoxă.

Postul Nașterii Domnului sau Postul Crăciunului, după cum este cunoscut de toată lumea, va începe, așadar pe 15 noiembrie, anul acesta. Luni, 14 noiembrie va fi lăsatul secului, adică ultima zi în care creștinii mai pot mânca de „dulce”, adică produse provenite de la animale. Postul se va încheia 25 decembrie, în prima zi de Crăciun. 

Semnificația Postului Crăciunului

Postul Crăciunului, care ține 40 de zile, ne amintește de postul lui Moise de pe muntele Sinai, când așteaptă să primească cuvintele lui Dumnezeu scrise pe lespezile de piatră ale Tablelor Legii. În acest fel, la rândul lor, creștinii așteaptă să primească și ei cuvândului lui Dumnezeu, prin aceste zile de post, potrivit creștinortodox.ro

 

Zilele de dezlegare la pește, din postul Crăciunului

După cum spuneam deja, creștinii care țin acest post se vor putea bucura de mai multe zile de dezlegare la pește, decât în postul Paștelui. Concret, este vorba despre 14 zile, adică în fiecare sâmbătă și duminică a săptămânii, dar și în sărbătorile marcate cu cruce roșie în calendar. Dacă perioada 20-24 decembrie pică sâmbăta su duminica, regula nu mai este valabilă, iar creștinii trebuie să postească normal, fără pește.

Este vorba despre următoarele zile: 

21 noiembrie: Intrarea în Biserică a Maicii Domnului (luni) – sărbătoare cu cruce roșie

26 noiembrie: Sfântul Stelian (sâmbătă)

27 noiembrie: Sfântul Mucenic Iacob Persul (duminică)

30 noiembrie: Sfântul Apostol Andrei (miercuri) – sărbătoare cu cruce roșie

3 decembrie: Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica (sâmbătă)

4 decembrie: Sfânta Muceniță Varvara (duminică)

5 decembrie: Sfântul Sava cel Sfințit (luni)

6 decembrie: Sfântul Ierarh Nicolae (marți) – sărbătoare cu cruce roșie

10 decembrie: Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen și Eugraf (sâmbătă)

11 decembrie: Sf. Cuv. Daniil Stâlpnicul și Luca cel Nou (duminică)

12 decembrie: Sfântul Spiridon (luni)13 decembrie: Sfântul Ierarh Dosoftei (marți)

17 decembrie: Sfântul Proroc Daniel (sâmbătă)18 decembrie: Sf Cuv. Daniil Sihastrul (duminică), notează antena3.ro.

 

Tradiții și obiceiuri în Postul Crăciunului

Tradiția spune că în noaptea de 29 noiembrie, adică în ajun de Sfântul Andrei, se ung ușile și ferestrele cu usturoi, astfel încât să nu pătrundă strigoii.

În ziua Sfântului Andrei, nu trebuie să împrumuți bani din casă, dar nu trebuie nici să rostești cuvântul „lup”. Mai mult, tot în această zi, se pune o crenguță de măr într-un bol cu apă, iar dacă aceasta înflorește până de Sfântul Vasile, atunci anul viitor va fi unul plin de roade. 

Pe 20 decembrie, de Ignat, nu se spală rufe, până după Bobotează și nu se mai taie nici porcii. 

În ajun de Crăciun, pe 24 decembrie, nu se împrumută nimic din casă, iar gospodinele trebuie să măture invers. Mai mult, gunoiul trebuie păstrat în casă, pentru a nu se duce norocul, odată cu el. Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Andreea Cercel | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel