Cancerul la SÂN și legătura cu stresul și CARIILE. Când apare semnalul de alarmă. Poate să nu fie tumoră, ci o fibroză mai urâtă

Data publicării:
Sursa foto: unsplash, autor Victoria Strukovskaya
Descriere foto: Sursa foto: unsplash, autor Victoria Strukovskaya

Cancerul de sân este cea mai frecventă formă de cancer la femei, fiind a doua cauză a deceselor provocate de tumorile maligne, după cancerul de plămân.

Cancerul de sân este o boală hormonală, care se declanșează atunci când unele celule din structura glandei mamare capătă mutații la nivel genetic. Cancerul de sân poate apărea și la bărbați, însă cazurile sunt rare

Ce este cancerul de sân

Medicul oncolog, Mariana Mununar, ne-a explicat ce înseamnă cancerul de sân. Potrivit medicilor, cancerul de sân afectează, în special, femeile trecute de 50 de ani. Există însă și excepții. În 1 din 5 cazuri, cancerul de sân poate să apară și înainte de 50 de ani.

”Cancerul de sân reprezintă o malignizare a glandei genital feminine numite sân, care este o glandă exocrină, menită la femei să alimenteze nou-născutul. Acesta este principalul rol. La bărbați este o glandă fără funcție exocrină, pentru că bărbații nu secretă lapte. Această glandă are două tipuri de celule foarte importante, are ca structură ductele și lobulii mamari, unde se formează așa-numitul lapte. Ductele sunt ca niște străzi, iar lobulii sunt acele intrări anexate ductelor respective. Principala clasificare histopatologică a neoplasmului de sân este de două mari categorii, și anume ductal sau lobular”, a declarat medicul oncolog Mariana Mununar, în exclusivitate pentru DC Medical.

Problemele apar în momentul în care diagnosticul este de cancer ductal. Acesta este mai agresiv. 

 

”Este o porțiune localizată din glanda mamară, în schimb dacă avem un cancer ductal este o problemă și sunt afectate mai multe locuri. Dacă avem un cancer ductal, se mai numește și cancer multilobar sau multilocular. Are mai multe centre și nu poți să le identifici. Cancerul ductal este un cancer mai agresiv și debutează în mai multe locuri. Preventiv, se poate face mastectomie. Adică se scoate mușchiul, cu glandă cu tot”, a mai explicat medicul oncolog.

Modalitate de diagnostic

 

Orice schimbare în zona sânilor poate reprezenta un semnal de alarmă. Femeia este prima care sesizează schimbările, iar când acestea apar este indicat un consult medical de specialitate.

”În primul rând principalul examinator îl reprezintă pacienta. Orice femeie este o posibilă pacientă. În momentul în care facem duș se palpează sânii, sau măcar o dată pe săptămână. După aceea, în momentul în care ne apare ceva formațiune, o roșeață, dureri, trebuie să ne adresăm medicului ginecolog sau medicului endocrinolog”, ne-a mai explicat medicul oncolog Mariana Mununar.

Citește continuarea pe DC MEDICAL



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel