Calendar ortodox 7 decembrie. Ce nu ai voie să faci în ziua Sfintei Filofteia

Data publicării:
Sfanta Filofteia, foto doxologia.ro
Descriere foto: Sfanta Filofteia, foto doxologia.ro

Pe 7 decembrie, creștinii ortodocși o sărbătoresc pe Sfânta Muceniță Filofteia, ocrotitoarea copiilor, a tinerilor şi a fetelor pe care le ajută să se căsătorească.

Potrivit crestinortodox.ro, Sfânta Muceniță Filofteia a trăit în sec. al XIII-lea, în sudul Dunării, însă nu se știe cu exactitate dacă provenea din neam de români sau de bulgari. Numele său în limba greaca înseamnă "iubitoare de Dumnezeu". Pentru că a dovedit milă față de oamenii sărmani, a fost omorâtă de tatăl sau, la vârstă de numai 12 ani.  Chiar daca moaștele sale se află la Curtea de Argeș de la sfârșitul sec. al XIV-lea, abia în anul 1950, Sinodul BOR a decis generalizarea cultului Sfintei Filofteia.

Tradiția spune că pe 7 decembrie nu este bine să lucrezi, să faci curat sau să speli, pentru că vei atrage necazuri asupra familiei tale și o vei mânia pe Sfânta Filofteia.

De asemenea, în această zi nu este bine să folosești obiectele ascuție (cuțitul, furculița sau toporul),  iar pâinea nu trebuie tăiată, ci ruptă cu mâna.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Spectacola | Categorie: Stiri


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel