Calendar Creștin Ortodox: SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 26 iunie 2022

Data publicării:
Sursa foto:unsplash, autor Patrick Fore
Descriere foto: Sursa foto:unsplash, autor Patrick Fore

Sfântul Cuvios David din Tesalonic este sărbătorit de Biserică în ziua de 26 iunie.

Ortodoxe
Sf. Cuv. David din Tesalonic; Sf. Ier. Ioan, episcopul Goţiei
Duminica a 2-a după Rusalii

Greco-catolice
Duminica 2 dR. Sf. cuv. David

Romano-catolice
Duminica a 13-a de peste an
Ss. Ioan şi Paul, m.; Josemaria Escriva, pr.


Sfântul Cuvios David este pomenit în calendarul creştin ortodox în ziua de 26 iunie.

S-a născut în Tesalonic şi a ales viaţa monahală, intrând în mănăstirea Sfinţilor Mucenici Teodor şi Mercurie, numită Cunuliaton.

"El de mic a defăimat toată odihna trupească, lepădându-se de lume şi de cele din lume. A părăsit prietenii şi rudeniile, cinstea şi slava cea vremelnică, banii, averile şi orice altă norocire vremelnică, dar încă şi sufletul său, după porunca Evangheliei, şi a urmat Stăpânului, luând crucea din tinereţe, fiindcă inima lui se rănise cu totul de dumnezeiasca dragoste" (Vieţile Sfinţilor).

Citind vieţile sfinţilor, a dorit să le urmeze exemplul, drept care a vieţuit trei ani într-un migdal, fără niciun acoperiş, suportând atât arşiţa, cât şi frigul, nevoinţa aceasta a făcut-o şi pentru ca Dumnezeu să-i împlinească o anumită cerere.

Când s-au împlinit trei ani, îngerul Domnului s-a arătat către dânsul şi i-a spus că Domnul i-a ascultat rugăciunea, şi îi dă acel dar; de aceea se poate linişti într-o chilie, binecuvântând pe Dumnezeu.

"Cât timp a vorbit îngerul cu dânsul, cuviosul a ascultat cu frică şi cu cutremur; iar după aceea, îngerul făcându-se nevăzut, cuviosul mulţumea lui Dumnezeu, zicând 'Bine este cuvântat Dumnezeu, Care a primit rugăciunea mea şi m-a miluit!'" (Vieţile Sfinţilor).

Ucenicii i-au construit atunci o chilie în care îi primea pe cei ce aveau nevoie de ajutor, de sfat şi vindecare, căci dobândise darul facerii de minuni.

Sfântul Cuvios David, mergând la împăratul Iustinian (527-565) cu o cerere din partea cetăţenilor Tesalonicului, l-a tămâiat pe acesta şi pe toată suita lui ţinând cărbunii aprinşi în palmă. A murit pe drumul de întoarcere la Tesalonic, aşa cum prevăzuse înainte de plecare, notează Agerpres.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Spectacola | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel