Calendar Creștin Ortodox: SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 25 iunie 2022

Data publicării:
Sursa foto:unsplash, autor Patrick Fore
Descriere foto: Sursa foto:unsplash, autor Patrick Fore

Sfânta Mare Muceniță Fevronia  este sărbătorit de Biserică în ziua de 25 iunie.

Ortodoxe
Sf. Mare Mc. Fevronia; Sf. Mc. Orentie şi fraţii săi; Sf. Mc. Livia

Greco-catolice
Sf. cuv. m. Febronia

Romano-catolice
Inima Neprihănită a Mariei; Sf. Wilhelm, abate


Sfânta Mare Muceniţă Fevronia este pomenită în calendarul creştin ortodox în ziua de 25 iunie.

Sfânta Fevronia a trăit în timpul împăratului Diocleţian (284-305). La vârsta de 20 de ani se afla într-o mănăstire din Sivapol, care se afla în hotarele asirienilor (Orientul Mijlociu), unde egumenă era o rudă a sa, Vriena.

Din mănăstire a fost scoasă în lanţuri şi torturată în privelişte publică de către cei trimişi de împărat pentru a stârpi creştinismul din acea regiune.

Sfânta Muceniţă Fevronia a mărturisit, înaintea autorităţilor, că este creştină. A fost supusă unor chinuri cumplite. În cele din urmă a primit moarte martirică prin tăierea capului, iar bucăţile rămase din trupul ei au fost duse la mănăstire.

În scurt timp a murit şi comandantul acelei expediţii de pedepsire a creştinilor, căci "deodată a căzut asupra lui frică şi spaimă şi a rămas mut. Deci, răcnind foarte tare şi mugind ca un bou, s-a lovit cu capul de un stâlp de marmură ce era acolo şi, sfărâmându-şi capul, a căzut la pământ mort" (Vieţile Sfinţilor).

Martori la tortura înspăimântătoare aplicată Sfintei Mare Muceniţe Fevronia, ceilalţi doi comandanţi ai corpului de oaste, Lisimah şi Prim, au crezut în Hristos şi s-au botezat.

Pomenirea Sfintei Muceniţe Fevronia se făcea în toţi anii în ziua de 25 ale lunii iunie, zi în care sfânta a pătimit pentru Hristos, atunci se făceau şi minuni.

"Căci la cântarea cea de toată noaptea, sfânta muceniţă se arăta, stând în mijlocul surorilor ce cântau, luându-şi locul său de mai înainte. Deci, când au văzut-o pe dânsa la arătarea cea dintâi, toate surorile s-au înfricoşat, iar Vriena a strigat cu glas mare: 'Iată, fiica mea Fevronia, a venit la noi!' Deci, vrând cu dragoste să o cuprindă cu mâinile sale ca o maică, îndată Sfânta Fevronia s-a făcut nevăzută. Din acea vreme nimeni nu mai îndrăznea să se atingă de ceea ce se arăta sau să-i zică vreun cuvânt, decât numai priveau la dânsa cu spaimă şi cu mirare. Din arătarea ei ele simţeau bucurie şi veselie în sineşi; iar inima ei, umplându-se de acea bucurie, lăcrima şi astfel stătea ca la trei ceasuri văzută tuturor, apoi iarăşi se făcea nevăzută", notează  Agerpres.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Spectacola | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel