Calendar Creștin Ortodox: SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 23 decembrie

Data publicării:
Calendar Creștin Ortodox. Sărbători religioase - foto cu rol ilustrativ. Biserica ortodoxă „Sfinții Arhangheli Mihail şi Gavriil” din satul Diviciorii Mari, județul Cluj, foto Wikipedia
Descriere foto: Calendar Creștin Ortodox. Sărbători religioase - foto cu rol ilustrativ. Biserica ortodoxă „Sfinții Arhangheli Mihail şi Gavriil” din satul Diviciorii Mari, județul Cluj, foto Wikipedia

Sfinţii 10 Mucenici din Creta; Sf. Ier. Pavel, arhiepiscopul Neocezareei

Sfinţii 10 Mucenici, pomeniţi în calendarul creştin ortodox în ziua de 23 decembrie, au fost omorâţi în timpul persecuţiilor împotriva creştinilor, în insula Creta, în timpul împăratului Deciu (251-253).

Teodul, Satornin, Evpor, Ghelasie şi Evnichian erau din cetatea Gortinei, Zotic din Cnossos, Agatopod din Epinia Panormului, Vasilide din Hania, iar Evarest şi Pompie din Iraclion.

Pentru că au refuzat să jertfească idolilor, sfinţii au fost prinşi de asupritori şi adunaţi în acelaşi loc. Au fost chinuiţi cu cruzime timp de 30 de zile şi în ziua a 23-a a lunii decembrie, când au fost duşi la judecată, au stat tari şi neclintiţi în credinţa pe care o aveau în Hristos: "pregătindu-se zi de judecată şi şezând ighemonul în divan, s-au adus răbdătorii de chinuri la întrebarea cea mai de pe urmă, fiind plini de îndrăzneală şi de suflet. Ighemonul se îndrăcea cu iuţimea şi cu nebunia, sârguitor fiind spre a-i tortura, ca să-i omoare cumplit, însă aceştia erau gata a răbda până la suflarea din urmă" (Vieţile Sfinţilor).

Cei 10 Mucenici din Creta au primit moartea prin tăierea capetelor cu sabia, apoi cei apropiaţi mucenicilor au luat sfintele trupuri şi le-au îngropat., notează Agerpres.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Veronica Mavrodin | Categorie: Stiri


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel