Calendar Creștin Ortodox: SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 20 august 2022

Data actualizării: | Data publicării:
Sursa foto:unsplash, autor Patrick Fore
Descriere foto: Sursa foto:unsplash, autor Patrick Fore

Sfântul Proroc Samuel este sărbătorit de Biserică la 20 august.

Ortodoxe
Sf. Proroc Samuel; Sf. Mc. Sever, Eliodor şi Teoharie

Greco-catolice
Sf. pf. Samuil; Sf. Bernard

Romano-catolice
Ss. Bernard, abate, înv.; Samuel, profet


Sfântul Proroc Samuel este pomenit de Biserică în ziua de 20 august.

Prorocul Samuel este cel prin care, în istoria poporului evreu, se face tranziţia între perioada judecătorilor şi cea a regilor, cu aproximativ 1.000 de ani înainte de Hristos.

"Cerut de la Dumnezeu", semnificaţia numelui său, Samuel a fost fiul lui Elcana, din neamul leviţilor, şi al prorociţei Ana.

Pentru că multă vreme mama sa nu a avut copii, s-a rugat Domnului pentru un fiu. Aşa s-a născut Samuel, care la vârsta de trei ani a fost lăsat de părinţii săi în Biserica Domnului din Silom, în îngrijirea şi sub ascultarea arhiereului şi judecătorului Eli.

Fiii arhiereului Eli, care erau preoţi, au mâniat pe Dumnezeu prin fărădelegile lor şi tot Israelul a suferit prin ei pedeapsă de la Dumnezeu. Din pricina lor, în timpul arhiereului Eli, israelitenii au fost înfrânţi de filisteni şi chivotul Domnului a căzut în mâinile acestora din urmă.

În lupta ce s-a dat atunci au murit peste treizeci de mii de israeliteni, precum şi cei doi fii ai lui Eli. Când a auzit de luarea chivotului lui Dumnezeu, arhiereul Eli a căzut de pe scaun, i s-a sfărâmat spatele şi a murit, căci era un om bătrân şi greoi, având 98 de ani.

După moartea preotului şi judecătorului lui Israel, Eli, şi a fiilor săi, israelitenii au rămas 20 de ani sub jugul filistenilor, stăpâniţi de vrăjmaşii lor şi plătind tribut.

În acest timp, preot şi judecător a fost Samuel, care din tinereţe şi până la o vârstă înaintată a mijlocit între ai săi şi Domnul lor, Iahve. Ajuns la bătrâneţe, israelitenii nu au acceptat ca fiii săi să îi urmeze şi l-au rugat pentru un rege aşa cum aveau şi celelalte popoare.

Sfântul Proroc Samuel l-a ales ca rege mai întâi pe Saul, fiu din casa lui Veniamin, una dintre cele 12 seminţii ale lui Israel.

Saul a greşit în faţa Domnului, neascultând porunca Lui de a nu opri din prăzile luate în urma unei lupte. Întrebat despre această neascultare, Saul a răspuns că au fost luate din prăzi oi şi vite spre a fi aduse jertfă Domnului Dumnezeului lui Samuel.

Răspunsul Sfântului Proroc Samuel a fost: "Au doară arderile de tot şi jertfele sunt tot aşa de plăcute Domnului, ca şi ascultarea glasului Domnului? Ascultarea este mai bună decât jertfa şi supunerea mai bună decât grăsimea berbecilor. Căci nesupunerea este un păcat la fel cu vrăjitoria şi împotrivirea este la fel cu închinarea la idoli. Pentru că ai lepădat cuvântul Domnului, şi El te-a lepădat, ca să nu mai fii rege peste Israel". (Regi I, 15; 22-23)

În urma greşelii acestuia a uns un nou rege al Israelului, pe David, fiul cel mai mic al lui Iesei Betleemitul, din neamul căruia se va naşte Mântuitorul Iisus Hristos, notează Agerpres.Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Spectacola | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel