Calendar Creștin Ortodox. Sărbători religioase - 19 noiembrie 2022

Data publicării:
Sursa foto:unsplash, autor Patrick Fore
Descriere foto: Sursa foto:unsplash, autor Patrick Fore

Sfântul Proroc Avdie este pomenit în calendarul creştin ortodox în ziua de 19 noiembrie.

Ortodoxe
Sf. Proroc Avdie; Sf. Mc. Varlaam

Greco-catolice
Sf. pf. Avdie; Sf. m. Varlaam

Romano-catolice
Sf. Abdia, profet


Sfântul Proroc Avdie este pomenit în calendarul creştin ortodox în ziua de 19 noiembrie.

Sfântul Avdie era din pământul Sichem, dintr-un sat care se numea Vitaharam şi slujea la curţile împăraţilor lui Israil, fiind administrator al casei împărăteşti a lui Ahav.

"Din tinereţile sale se temea foarte mult de Domnul. Apoi, când poporul Israil se depărtase de Dumnezeu şi se închina idolului Baal, Avdie slujea adevăratului Dumnezeu al părinţilor săi, Care a mântuit pe Israil din Egipt, trecându-l prin Marea Roşie". (Vieţile Sfinţilor)

Când Isabela, soţia regelui Ahav, voia să ucidă pe toţi prorocii Domnului, Avdie a luat o sută de bărbaţi proroci şi i-a ascuns câte cincizeci în câte două peşteri, hrănindu-i pe dânşii cu pâine şi cu apă în vremea foametei ce a fost în zilele Prorocului Ilie.

După moartea regelui Ahav, Sfântul Avdie a fost căpetenie în armată, unul dintre cei trei conducători însărcinaţi de regele Ohozia, fiul lui Ahav, cu prinderea şi aducerea prorocului Ilie. Peste doi dintre cei trei comandanţi a căzut foc din cer, după cuvântul prorocului, iar cel de-al treilea, Avdie, apropiindu-se cu smerenie şi închinându-se în genunchi înaintea Sfântului Ilie, l-a rugat să cruţe sufletul său şi al celor care îl însoţeau.

Sfântul Ilie l-a cruţat şi l-a ridicat în picioare, ducându-se împreună cu el la rege.

Din acel moment Sfântul Proroc Avdie a lăsat slujba sa şi a mers în urma Sfântului Proroc Ilie, luând duhul prorociei, notează Agerpres.Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Spectacola | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience