Calendar Creștin Ortodox: SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 18 aprilie 2022

Data publicării:
Sursa foto:unsplash, autor Patrick Fore
Descriere foto: Sursa foto:unsplash, autor Patrick Fore

Sfânta și Marea Luni (Denie) este pomenită în calendarul creştin ortodox în ziua de 18 aprilie.

Ortodoxe
Sfânta şi Marea Luni (Denie);
Sf. Cuv. Ioan, ucenicul Sf. Grigorie Decapolitul

Greco-catolice
Sf. cuv. Ioan. Începutul Săptămânii Mari

Romano-catolice
Sf. Atanasia din Egina


La denia de luni seara se va citi Evanghelia despre dajdia Cezarului (Matei 22, 17-22) şi despre făţărnicia fariseilor (Matei 23, 1-39), ca să învăţăm a respecta, atât poruncile legilor pământeşti, cât şi ale legilor dumnezeieşti şi să ne ferim de aluatul fariseilor, adică de invidia, răutate şi făţărnicia lor, spune părintele Cleopa. Ei se arătau evlavioşi şi drepţi la vedere, dar în inimă erau plini de necredinţă, de mândrie şi de ură împotriva lui Hristos.

* Sfântul Cuvios Ioan, ucenicul Sfântului Grigore Decapolitul, este pomenit în calendarul creştin ortodox la 18 aprilie.

A trăit în perioada iconoclastă din vremea împăratului Leon Armeanul (813-820) şi a fost ucenic al Sfântului Grigore Decapolitul împreună cu Sfântul Iosif, "făcătorul de cântări".

Sfântul Ioan l-a însoţit pe părintele său spiritual, alături de Sfântul Iosif, în călătoria acestuia la Constantinopol, pentru a-i întări pe drept credincioşi, pentru a lupta împotriva ereziei iconoclaste, care impunea distrugerea şi necinstirea icoanelor.

A rămas în capitala imperială şi după moartea Sfântului Grigore, dedicându-se propovăduirii dreptei credinţe, şi a murit la Constantinopol, notează Agerpres.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Spectacola | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel