Calendar Creștin Ortodox. Sărbători religioase - 10 decembrie 2022

Data publicării:
Sursa foto:unsplash, autor Patrick Fore
Descriere foto: Sursa foto:unsplash, autor Patrick Fore

Sfânta Muceniță Mina este pomenită în calendarul creştin ortodox în ziua de 10 decembrie.

Ortodoxe
Sf. Mc. Mina, Ermoghen şi Evgraf

Greco-catolice
Sf. m. Mina, Ermoghen şi Eugraf. Fer. Anton Durcovici

Romano-catolice
Fer. Anton Durcovici, ep. m.; Sf. Fc. Maria de la Loreto; Ss. Eulalia, fc. m.; Maur, m.


Sfinţii Mucenici Mina, Ermoghen şi Eugraf sunt pomeniţi în calendarul creştin ortodox în ziua de 10 decembrie.

Cei trei Sfinţi Mucenici au trăit în timpul împăratului roman Maximian Daia (305-313), în perioada persecuţiilor împotriva creştinilor.

Sfântul Mina era din Atena, un erudit şi orator, care îşi păstra ascunsă credinţa în Hristos. În urma unor tulburări care au izbucnit în oraşul egiptean Alexandria pe fondul creşterii numărului celor care îmbrăţişau religia creştină, împăratul a decis să trimită acolo un om de încredere al său, alegându-l pe Sfântul Mucenic Mina.

Sfântul mucenic a pus capăt certurilor din oraş dintre creştini şi cei de alte credinţe, fără prea multă osteneală. A împăcat amândouă părţile, dispunând ca fără de restricţii să-şi ţină fiecare credinţa sa. Apoi a pus ordine în administraţia cetăţii şi a informat despre aceasta pe cel care l-a trimis în Alexandria.

S-a gândit atunci Sfântul Mina că fiind atât de cunoscut în acea lume nesigură, pentru a le da încredere oamenilor să se apropie de Hristos este momentul să mărturisească credinţa creştină.

"A gândit să-şi mărturisească credinţa sa în Hristos, pe care o ascundea şi s-o aducă întru arătare tuturor, ca să se facă şi altora chip de dreaptă credinţă şi pricinuitor de mântuire, adică să iasă la nevoinţa mucenicească. (...) Deci, a început la arătare a lăuda numele lui Iisus Hristos şi a învăţa sfânta credinţă, încredinţând nu numai cu cuvintele pe cei necredincioşi, ci şi cu lucrurile; căci i se dăduse lui darul dintru înălţime a vindeca neputinţele, prin chemarea numelui lui Hristos şi prin semnul Sfintei Cruci". (Vieţile Sfinţilor)

Desigur că acest fapt s-a aflat, iar Maximian a trimis un alt demnitar, Ermoghen, atenian de neam cum era şi Sfântul Mina, cu misiunea de a-l convinge pe acesta să apostazieze sau, în caz contrar, să-l ucidă.

Sfântul Mina nu s-a lepădat de Hristos, astfel că a fost supus la torturi cumplite, pe care îndurându-le cu bărbăţie a reuşit să-l impresioneze pe Ermoghen, care s-a botezat şi el.

Sfântul Mucenic Mina şi Sfântul Mucenic Ermoghen au fost ucişi împreună cu notarul Sfântului Mina, Sfântul Evgraf, care L-a mărturisit şi el cu îndrăzneală pe Hristos, notează Agerpres.Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Spectacola | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel