Câinii simt când suntem stresați. Mirosul pe care îl emană corpul tău atunci când când ești anxios

Data publicării:
Foto Freepik
Descriere foto: Foto Freepik

Un nou studiu sugerează că prietenii noștri blănoși ar putea fi capabili să simtă când suntem stresați și avem nevoie de afecțiune.

În cadrul studiului, cercetătorii din Regatul Unit au descoperit că oamenii emit un miros diferit atunci când se confruntă cu stresul, iar câinii  ar fi capabili să îl distingă. 

"Acest studiu a dovedit definitiv că oamenii, atunci când au un răspuns la stres, își schimbă profilul olfactiv", a declarat pentru The Guardian Clara Wilson, doctorandă la Universitatea Queen's din Belfast și primul autor al cercetării.

Cei patru câini au participat la studiu  au fost expuși la mirosul "de bază" al unei persoane (mirosul acesteia atunci când se afla într-o stare de relaxare), după care au fost puși să adulmece  mirosul aceleiași persoane într-o stare stresantă. Printre câinii care au luat parte se numărau un cockapoo, un cocker spaniel și doi câini de rasă mixtă. 

Câinii au avut rezultate destul de impresionante în cadrul testului, care i-au făcut pe cercetători să se întrebe dacă descoperirile lor ar putea face câinii de serviciu și mai vitali.  

Cum s-a desfășurat studiul

Pentru a realiza studiul, cercetătorii au antrenat câinii să identifice mirosul unei anumite persoane dintr-o linie de trei recipiente diferite care conțineau tifon. Un container conținea tifonul cu mirosul țintă pe care câinii îl căutau - în timp ce celelalte containere conțineau fie tifon nefolosit, fie tifon cu mirosul unei alte persoane, fie tifon cu mirosul aceleiași persoane dintr-un alt moment al zilei. Scopul câinilor era de a indica mirosul de bază al unei anumite persoane.  

Odată ce câinii au trecut de antrenament, au trecut la experiment. Înainte de a aduce câinii, cercetătorii au colectat mostre de transpirație și de respirație de la 36 de participanți. Mai întâi au colectat probe de bază, iar apoi au colectat probe de stres după ce i-au pus pe participanți să ia parte la o activitate obositoare din punct de vedere mental: numărarea inversă de la 9.000 la intervale de 17. Odată ce probele au fost colectate, a fost timpul ca patrupezii să se apuce de treabă. 


Primul test a constat în a pune câinii să identifice proba de stres din trei recipiente, dintre care două conțineau tifon nefolosit. Odată ce câinii au reușit acest lucru, cercetătorii au adăugat proba de bază în amestec. Pe parcursul tuturor sesiunilor de testare, cercetătorii au constatat că cei patru câini au reușit să indice proba de stres în 93,75% din cazuri. 

 

"A fost destul de uimitor să îi văd atât de încrezători când mi-au spus: "Nu, aceste două lucruri miros cu siguranță diferit"", a declarat Clara Wilson, autorul principal al studiului, pentru The Guardian. 

Wilson a mai declarat pentru The Guardian că, deși câinii din studiu au fost antrenați să detecteze și să recunoască mirosul pe care îl căutau, este posibil ca și câinii neantrenați să fie capabili să detecteze diferența dintre mirosurile umane. 

Cercetătorii consideră că acest studiu ar putea fi benefic în ceea ce privește modul în care sunt dresați câinii de serviciu, cum ar fi câinii de serviciu pentru anxietate și PTSD. În loc să fie dresați să detecteze doar indicii vizuale, ceea ce se întâmplă de obicei, câinii de serviciu ar putea fi învățați să detecteze și indicii olfactivi. 


"Ei sunt adesea dresați să se uite la cineva care fie se ghemuiește pe podea, fie începe să aibă comportamente auto-vătămătoare", a declarat Wilson pentru ziar despre câinii de serviciu. "Există cu siguranță o componentă olfactivă, iar aceasta ar putea fi valoroasă în dresajul acestor câini, pe lângă toate aspectele vizuale", potrivit Dailypaws.

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Maria Alexandru | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel