Câinii pot să ''plângă'' de bucurie, potrivit unui studiu japonez

Data publicării:
Foto Unsplash/ autor Nicholas Brownlow
Descriere foto: Foto Unsplash/ autor Nicholas Brownlow

Câinii pot să "plângă" de bucurie atunci când se reîntâlnesc cu stăpânii lor, au dezvăluit cercetătorii de la Universitatea Azabu din Japonia, potrivit rezultatelor unui studiu ce a fost publicat în revista Current Biology, 

O echipă coordonată de cercetătorul Takefumi Kikusui a dorit să afle dacă nu numai oamenii, ci şi prietenii lor patrupezi pot să plângă uneori dacă sunt stimulaţi din punct de vedere emoţional.

"Am descoperit că şi câinii varsă lacrimi asociate cu emoţiile pozitive. Am aflat şi că hormonul oxitocină este mecanismul care s-ar putea afla în spatele acestei manifestări", a declarat profesorul Kikusui.

Cercetătorul nipon şi colegii lui au făcut această descoperire după ce unul dintre cei doi câini ai profesorului japonez, o femelă, a avut pui. În timp ce îşi alăpta puii, ceva s-a schimbat în expresia ei facială: "avea lacrimi în ochi", a dezvăluit Takefumi Kikusui.

"Acest detaliu mi-a sugerat ideea că oxitocina ar putea creşte volumul lacrimilor", a adăugat el.

Oxitocina, un hormon produs în creier, joacă un rol major în timpul naşterilor, precum şi în ceea ce priveşte convieţuirea oamenilor. El iniţiază travaliul la femeile gravide, stimulează producţia de lapte matern, întăreşte legătura dintre mamă şi copil şi, de asemenea, poate să întărească legăturile de cuplu, contribuind totodată la creşterea încrederii faţă de alţi oameni în rândul adulţilor.

Încă de la primele observaţii, cercetătorii care au colaborat cu profesorul Kikusui ştiau deja că oxitocina este eliberată în timpul interacţiunilor atât la câini, cât şi la stăpânii lor.

Ei au dorit să afle de această dată dacă şi câinii pot să plângă atunci când se reîntâlnesc cu stăpânii lor.

Câinii studiaţi de experţii niponi au reacţionat în acest fel la reîntâlnirea cu stăpânii lor, însă nu au vărsat nicio lacrimă în momentele în care le-au fost prezentate persoane pe care nu le cunoşteau. De asemenea, atunci când le-au fost adăugate microdoze de oxitocină la nivelul ochilor, volumul lacrimilor lor a crescut.

Câinii, potrivit cercetătorilor japonezi, par să producă lacrimi în situaţii pe care oamenii le consideră "fericite".

Rămâne de văzut dacă aceste patrupede pot să "plângă" şi atunci când se confruntă cu emoţii negative, notează Agerpres.Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Veronica Mavrodin | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel