Cafeaua, asociată cu un risc mic de a face un anumit tip de cancer la femei. ANALIZĂ

Data publicării:
Unsplash.com/ autor Brigitte Tohm
Descriere foto: Unsplash.com/ autor Brigitte Tohm

Un consum mare de cafea este asociat, la femei, cu un risc reduc de a face un anumit tip de cancer, arată o analiză a mai multor studii relevante legate de acestă băutură. Cafeaua aduce anumite beneficii pentru sănătate care pot explica efectul neașteptat:

Consumul mai mare de cafea este legat de un risc mai mic de cancer endometrial, un tip de cancer care debutează în mucoasa uterului, potrivit unei analize a studiilor relevante publicate până în prezent (link direct analiză). De asemenea, cafeaua cu cofeină poate oferi o protecție mai bună decât cafeaua decofeinizată. 

Analiza, care a fost publicată în Journal of Obstetrics and Gynecology Research, a inclus 24 de studii observaționale privind consumul de cafea, cu 9.833 de cazuri noi de cancer endometrial care au apărut la o populația analizată de 699.234 de persoane.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că persoanele care consumau cea mai mare cantitate de cafea au avut un risc relativ mai mic de a dezvolta cancer endometrial, mai exact cu 29% mai mic decât femeile care consumau puțină cafea. 

Autorii analizei evidențiază câteva mecanisme care au fost asociate cu potențialele efecte anticancerigene ale cafelei. 

„Cafeaua conține multe componente bioactive, cum ar fi compușii fenolici. Acești polifenoli pot crește concentrațiile de homocisteină din plasmă și pot inhiba metilarea ADN-ului într-o manieră dependentă de doză, ceea ce previne reglarea în jos a proteinelor supresoare de tumori și a enzimelor de reparare a ADN-ului implicate în carcinogeneză. 

Meta-analiză actuală a demonstrat o asociere inversă semnificativă a riscului de cancer endometrial cu cafeaua cu cofeină, dar nicio asociere semnificativă cu cafeaua decofeinizată. În plus, concentrațiile multor compuși bioactivi din cafea s-ar putea modifica pe baza metodei de preparare a băuturii. Cafeaua fiartă, de exemplu, are efectul benefic al unui nivel mult mai mare de diterpene și efectul negativ al nivelurilor mai ridicate de colesterol.

Citește continuarea pe DC Medical.  



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Spectacola | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel