Bronșiolita: ce este, simptome, cauze, tratament. Dorobăț și Marinescu: NU este o boală ușoară! Este una din formele grave de afectare respiratorie. Nu ar trebui să ne mirăm

Data publicării:
Foto Freepik
Descriere foto: Foto Freepik

Bronșiolita este infecția care a declanșat alertă sanitară la nivel internațional. În cazuri grave se poate ajunge la terapie intensivă și chiar deces.

Bronșiolita este o infecție pulmonară comună la copiii mici și sugari. Bronșiolita provoacă inflamație și congestie în căile respiratorii mici (bronhiole) ale plămânului. Bronșiolita este aproape întotdeauna cauzată de un virus.

De obicei, sezonul de vârf pentru bronșiolită este în timpul lunilor de iarnă.

 

Bronșiolita, cauze


Bronșiolita începe cu simptome similare cu cele ale unei răceli comune, dar apoi progresează la tuse, respirație șuierătoare și, uneori, dificultăți de respirație. Simptomele bronșiolitei pot dura câteva zile până la săptămâni. Bronșiolita apare atunci când un virus infectează bronhiolele, care sunt cele mai mici căi respiratorii din plămâni.

Infecția face ca bronhiolele să se umfle și să se inflameze. Mucusul se colectează în aceste căi respiratorii, ceea ce face dificilă curgerea liberă a aerului în și din plămâni. Cele mai multe cazuri de bronșiolită sunt cauzate de virusul șincițial respirator (RSV). RSV este un virus comun care infectează aproape fiecare copil până la vârsta de 2 ani.

Focarele de infecție cu RSV apar în fiecare iarnă, iar indivizii pot fi reinfectați, deoarece infecția anterioară nu pare să provoace imunitate de durată. Bronșiolita poate fi, de asemenea, cauzată de alte virusuri, inclusiv cele care provoacă gripa sau răceala obișnuită, notează Mayo Clinic. 


Prof. univ. dr. Carmen Dorobăț, medic infecționist la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase "Sfânta Parascheva" Iaşi, a explicat în exclusivitate pentru DC Medical ce este, de fapt, bronșiolita.

”Bronșiolita nu este o boală ușoară. Este una din formele grave de afectare respiratorie care apare, în special la nou-născuți, în special în primele trei luni de viață, dar și după. Bronșiolita, cel mai frecvent, în acest sezon, este dată de afectare virală peste care apar suprainfecții bacteriene.

În această perioadă virusul scincițial respirator la copil, virusul gripal, sau cel mai frecvent afectare pulmonară. Pe această afectare pulmonară, suprainfecția bacteriană determină o afectare a bronșiilor mici, a ultimilor terminații ale bronșiilor, care determină ca urmare insuficiență respiratorie acută la copil. Virozele netratate la timp pot determina complicații, adică agravare prin suprainfecții bacteriene care determină din punct de vedere clinic această manifestare de bronșiolită.

În formele grave se ajunge la bronșiolită. Bronșiolita este manifestarea gravă a unei infecții la nivel pulmonar”, a explicat prof. univ. dr. Carmen Dorobăț, medic infecționist, în exclusivitate pentru DC Medical. 

 

Citește continuarea pe DC MedicalGoogle News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Spectacola | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel