Botulismul, ce este și cum se transmite. Simptomele pot apărea și la o săptămână după intoxicare. Dorobăț: Se ajunge la intubare

Data publicării:
Foto Freepik
Descriere foto: Foto Freepik

Diagnosticul de botulism în cazul femeii din Alba-Iulia a fost infirmat de Institutul Cantacuzino. Cum se manifestă botulismul, boala care poate pune viața în pericol dacă nu este tratată la timp.

Femeia din Alba suspectă de botulism, transferată săptămâna trecută cu un elicopter de la Alba Iulia la un spital din Oradea pentru a i se putea administra serul antibotulinic, nu avea această boală, potrivit analizelor efectuate la Institutul Cantacuzino din Bucureşti, notează Agerpres.

”În cazul pacientei suspecte de botulism, au fost recoltate două probe de sânge, în două zile diferite, transmise la Institutul Cantacuzino. Ambele probe infirmă boala numită botulism”, a anunţat, marţi, şeful Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Alba, Alexandru Sinea.

Reamintim că în urmă cu o săptămână, pacienta s-a prezentat la Unitatea Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Alba Iulia, cu simptome caracteristice botulismului (pupile areactive, disfonie, tulburări echilibru, parastezii) şi a necesitat internare. De aici a fost transferată la Oradea, deoarece în Alba Iulia nu există serul antibotulinic.

Potrivit sursei citate, data de debut a bolii a fost duminică, 16 octombrie, la scurt timp după ce pacienta a consumat o salată cu peşte din conservă. Între timp, lotul de conserve a fost scos de la vânzare.

Ce este botulismul


Botulismul este cauzat de bacteria Clostridium botulinum (C. botulinum). Aceasta eliberează o neurotoxină, care este o otravă ce atacă sistemul nervos. Dintre numeroasele tipuri de boli de origine alimentară, botulismul este una dintre cele mai periculoase. Acesta poate provoca paralizie și poate pune în pericol viața, dar este destul de rar.

”Trebuie să fim atenți la conserve care pot genera atmosferă de anaerobioză adică să nu aibă oxigen înăuntru. Asta înseamnă în special conserve de pește, pastă de pește care se ține în acele tuburi ca de pastă de dinți, am avut un astfel de caz,  de asemenea am avut după zacuscă astfel de cazuri, care a fost ținută de toamna până în primăvară, și după cârnați, prin faptul că au fost ținuți de la Crăciun până spre primăvară. În asemenea condiții de anaerobioză apare toxina acestui  Clostridium, care determină de fapt și boala întrucât este neurotoxică”, a explicat, în exclusivitate pentru DC Medical, prof. univ. dr. Carmen Dorobăț, medic infecționist

 

Citește continuarea pe DC Medical.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Spectacola | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel