Bolile fizice, strâns legate de rănile sufletești și starea psihică. Psiholog: Ceva din noi ne împiedică să ne facem bine

Data actualizării: | Data publicării:
Unsplash.com/ autor Kat J
Descriere foto: Unsplash.com/ autor Kat J

Boala este consecință unor convingeri false, adânc înrădăcinate în ființa celui bolnav, uneori atât de adânc, încât ajung să se manifeste la nivelul corpului fizic și putem vorbi în acest caz despre somatizare.

 
În opinia cunoscutului psiholog Laura Maria Cojocaru, boala psihologică și emoțională este dureroasă, iar de cele mai multe ori, ea mutilează sufletele în care și-au făcut loc depresia, anxietatea, teamă, nesiguranță, singurătatea, sentimentul că eșți nedreptățit, că nimic nu mai are rost, că nu mai eșți important pentru nimeni. Mai mult, dacă vei întreba persoanele aflate în acesta situație, dacă vor să iasă din aceste stări, cele mai multe, probabil, îți vor răspunde: ”Da”. Însă foarte puține persoane din cele care vor da acest răspuns sunt cu adevărat dispuse “să se facă bine”.

“Pare de necrezut, este o afirmație care poate revolta: “Este cineva care nu vrea să se facă bine?” Răspunsul, oricât de ciudat ar părea, este da. În mod conștient toți vrem să ne fie bine, să nu suferim, să ne putem bucura de viață, să râdem, să trăim din plin. Însă la nivel inconștient ceva din noi ne împiedică să ne facem bine. Este vorba despre beneficiile ascunse ale bolii. Da, boală are și beneficii. Există oameni care nu își doresc să fie cu adevărat vindecați, deoarece sunt în căutare de alinare, iar vindecarea este dureroasă, iar întoarcerea la o viață de om sănătos poate fi neplăcută, inconfortabilă”, explică psihologul Laura Maria Cojocaru, președinte și fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică Somato-Integrativă (INLPSI).

Atenția și afecțiunea celor din jur obținută prin manipulare


De cele mai multe ori, în ciuda bolii, persoanele în cauză se complac în aceasta situație deoarece obțin atenția și afecțiunea celor dragi, chiar dacă prin intermediul manipulării de genul: “Nu vezi că mi-e rău? De ce nu mă înțelegi?” (în traducere “dacă mie mi-e rău, tu cum îți permiți să-ți fie bine”?), “Nu ai făcut niciodată nimic pentru mine!” și exemplele pot continua la nesfârșit. 

Citește continuarea pe ASTROSENS. Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Spectacola | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel