Bolile de inimă produc disfuncții ale creierului care duc la declanșarea mai rapidă a Alzheimer. STUDIU

Data publicării:
Imagine cu caracter ilustrativ, sursa unsplash
Descriere foto: Imagine cu caracter ilustrativ, sursa unsplash

Un nou studiu arată că bolile de inimă declanșate la adulți, la vârsta a II-a, pot accelera declanșarea bolii Alzheimer, pentru că disturbă un proces la nivelul creierului care reglează alimentarea cu sânge a acestuia. La pacienții care au predispoziție genetică pentru această boală neurodegenerativă, problema e si mai mare, pentru că bolile de inimă pot tripla cantitatea de beta-amiloid care se depune în creier. 

Bolile de inimă pot provoca, încă de la început și în mod direct, disfuncții ale creierului, ceea ce ar putea duce mai repede la demență, pentru că aceste disfuncții triplează cantitatea de proteină beta-amiloid, a cărei depunere în creier produce Alzheimer, spun oamenii de știință.

Un nou studiu, publicat în eLife (link direct studiu), a descoperit că bolile de inimă afectează un mecanism  care leagă activitatea creierului și fluxul sanguin, ceea ce înseamnă că creierul ajunge să primească mai puțin sânge pentru aceeași „cantitate” de activitate.

Acest lucru se întâmplă la pacienții cu boli de inimă înainte de acumularea de plăci de aterom pe perete vaselor de sânge ale creierului (ateroscleroză) și este un debut precoce al demenței. Aceasta este explicația faptului că pot apărea unele forme de demență vasculară cu ani înainte ca ateroscleroza să se manifeste în creier, spun cercetătorii. 

Ei au descoperit, de asemenea, că o combinație între bolile de inimă și o predispoziție genetică triplează cantitatea de beta-amiloid care se acumulează își declanșează boala Alzheimer și crește nivelul unei gene inflamatorii (IL1) în creier.

 

 

Citește conntinuarea pe DC MEDICAL



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel