Boboteaza, tradiții 6 ianuarie. Taina Botezului, săvârșită diferit la ortodocși și catolici. Ciachir: În Bucovina a rezistat mult această influență

Data publicării:
Boboteaza, foto Creștin Ortodox
Descriere foto: Boboteaza, foto Creștin Ortodox

Scriitorul Dan Ciachir a vorbit, în exclusivitate pentru DC News, despre diferența Tainei Botezului la ortodocși și la catolici.

Dan Ciachir, scriitor și publicist, a oferit un interviu, în exclusivitate pentru DC News, unde a vorbit despre o diferență a modului în care e săvârșită Taina Botezului la ortodocși și la catolici:

„La ortodocși, Botezul este prin afundare, pentru că așa s-a afundat și Hristos în Iordan: În Iordan, botezând-Te, Tu, Doamne, închinarea Treimii s-a arătat (...) Preadumnezeiescul Părinte a glăsuit din ceruri, mărturisind (...). Prin urmare, este și o Epifanie, când aude glasul Tatălui și apare porumbelul, care este Duhul Sfânt. Cele trei persoane ale Sfintei Treimi apar cu prilejul Botezului.

În schimb, catolicii fac Taina Botezului prin stropire, ceea ce nu prea e conform și, din păcate, îmi povestea, Dumnezeu să-l ierte, Arhiepiscopul Pimen, că acum 30-40 de ani, În Bucovina încă mai era această influență pe care Biserica noastră, pe bună dreptate, o combătea (n.r. Bucovina a fost sub Imperiul Austro-Ungar între 1775 și 1918).

Botezul este prima din cele șapte Taine cu care un creștin ia contact. Nu poți să te bucuri de celelalte dacă nu ești botezat. Spre exemplu, Taina Hirotoniei, în cazul preoților, este singura pe care doar Arhiepiscopul o săvârșește. Celelalte 6 le săvârșește preotul și, cum am spus, un laic poate, în caz de urgență, să administreze Taina Botezului (citește AICI). Inclusiv Regele Mihai a fost botezat prin afundare“, a precizat Dan Ciachir.


Citește continuarea pe DC News. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Spectacola | Categorie: Stiri


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel