Boala gravă pe care o poți lua din zacuscă și cârnați. La ce să fiți atenți când deschideți capacul. Dorobăț: Bacteria atacă nervii, slăbește mușchii feței, gura, ochii

Data publicării:
zacuscă tradițională, pixabay
Descriere foto: zacuscă tradițională, pixabay

Boala gravă cauzată de alimentele pe care le consumăm toamna - iarna. La ce să fim foarte atenți când mâncăm zacuscă și cârnați, inclusiv cele făcute în casă.

Boala frecventă în anotimpul rece este declanșată de alimentele pe care le mâncăm. Este vorba despre botulism, boală care ne poate pune în pericol viața. 

Este vorba despre botulism. Botulismul este o boală gravă, cauzată de o toxină care atacă nervii organismului. Simptomele botulismului încep de obicei cu slăbiciunea mușchilor care controlează ochii, fața, gura și gâtul. 

Botulism, transmitere

Prof. univ. dr. Carmen Dorobăț, medic infecționist, a explicat în exclusivitate pentru DC Medical despre botulism, ce este botulismul și cum se transmite această boală. 

”Botulismul este o boală care se transmite prin alimente care sunt conservate în condiții de anaerobioză. Acestea pot fi la conserve de pește, pastă de pește, cârnați și am avut cazuri când au fost găsite și în lucruri conservate în gospodării. Bacteria care determină această boală se dezvoltă în lipsa oxigenului iar boala este de fapt determinată de toxina acestei bacterii care atacă sistemul nervos central. Boala este întâlnită în special iarna pentru că este perioada în care oamenii consumă mai multe conserve, iar dacă nu suntem atenți la calitatea de aliment din conservele respective”, a explicat prof. univ. dr. Carmen Dorobăț, în exclusivitate pentru DC Medical.

Alimentele, risc major pentru botulism

Botulism. Pe parcursul verii, gospodinele au pregătit zacusca, dar și alte alimente conservate pentru a fi consumate în perioada iernii. Numai că aceste alimente, inclusiv conservele pe care le găsim în magazine ne pot pune viața în pericol. 

”Când vorbim despre cârnați, în momentul în care se prelucrează și ulterior este închis la capete și este ținut o perioadă de timp, cum este peste iarnă, în interiorul învelișului respectiv se pot crea condiții de anaerobioză care să ducă la dezvoltarea acestor bacterii. La conservele pe care le cumpărăm trebuie să avem mare atenție la cele care au capacul bombat.

Citește continuarea pe DC Medical.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Spectacola | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel