Boala delicată, ignorată de noi toți. Semnul durerii de CAP. Elisabeta Bădilă: E numită ucigașul tăcut. Atacă ceea ce iubește cel mai mult, creierul

Data publicării:
Foto Freepik
Descriere foto: Foto Freepik

Care este boala considerată "ucigașul tăcut", ce simptome are și cum știi dacă o ai. E una dintre cele mai frecvente afecțiuni pe care puțini o bagă în seamă. 

Tensiunea arterială este presiunea sângelui care împinge împotriva pereților arterelor. Arterele transportă sângele de la inimă către alte părți ale corpului.

Tensiunea arterială ridicată, numită și hipertensiune arterială, este o tensiune arterială mai mare decât cea normală. Tensiunea arterială se modifică pe parcursul zilei în funcție de activitățile noastre. Dacă avem măsuri ale tensiunii arteriale în mod constant peste normal, asta duce la un diagnostic de tensiune arterială ridicată sau hipertensiune arterială.

În mod normal, tensiunea arterială crește și scade pe parcursul zilei.

Hipertensiunea arterială este una dintre cele mai frecvente afecțiuni care nu prezintă simptome până când încep să fie afectate alte organe.

Cu cât nivelul tensiunii arteriale este mai ridicat, cu atât mai mare este riscul de a avea alte probleme de sănătate, cum ar fi boli de inimă, atac de cord și accident vascular cerebral.

Conf. dr. Elisabeta Bădilă, medic primar cardiolog, secretar al Societății Române de Cardiologie, ne-a explicat de ce hipertensiunea arterială este supranumită "ucigașul tăcut".

"Problema cu simptomele hipertensiunii este foarte delicată, pentru că hipertensiunea este numită de foarte mulți ani ucigașul tăcut, iar acest nume și-l merită pe deplin, pentru că hipertensiunea arterială este o boală care nu doare.

În populația generală s-a încetățenit ideea că dacă apare epistaxis, adică sângerare nazală sau dacă te doare capul poate că ai hipertensiune.

Sunt simptome și semne care nu se corelează întotdeauna cu hipertensiunea. Se pot corela, bineînțeles, mai ales durerea de cap, pentru că creșterea tensiunii duce la creșterea presiunii în interiorul cutiei craniene și, evident, poate să apară durerea de cap.

Dar sângerarea nazală nu se corelează întotdeauna cu hipertensiunea, așa cum se crede", a declarat Elisabeta Bădilă, pentru DC Medical.

 

Citește continuarea pe DC Medical. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Spectacola | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel