Boala celiacă, intoleranța la gluten. Semnele la care să fii ATENT. Stănescu Pop: Grijă când te dai cu RUJ. Un NECAZ al întregului organism

Data publicării:
foto Andrea Piacquadio / Mae Mu
Descriere foto: foto Andrea Piacquadio / Mae Mu

Boala celiacă reprezintă, de fapt, intoleranța autoimună pe care unele persoane o au la gluten. 

Boala celiacă poate afecta orice persoană. Alina Stănescu Pop, medic primar pediatrie de la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și a Copilului a explicat la Vorbește Lumea de la Pro TV care sunt simptomele în cazul copiilor și ce trebuie făcut.

”În primul rând să lămurim ce este boala celiacă. E un necaz care apare atunci când la un anumit moment nu mai pot să tolerez nimic ce conține făină de grâu și începi să ai tulburări, nevoi speciale, probleme în foarte multe organe, disconfort. Nu poți exact să știi ce se întâmplă.

Poate să fie o chestie foarte evidentă, care să fie evident legată de sistemul digestiv sau poate să fie un lucru care are legătură cu oboseală, iritabilitate, lipsă de concentrare, chiar tulburare funcțională a ficatului, a inimii, atacă foarte multe organe. Deci să spunem că este un necaz al întregului organism”, a spus medicul Alina Stănescu Pop.

Apare la orice vârstă


Apariția bolii celiace depinde de moștenirea genetică, dar poate fi influențată de diverși factori de mediu și de consumul de alimente care conțin gluten. 

”Boala poate debuta absolut la orice vârstă. Te naști cu o sensibilitate despre care știi sau nu știi de ea. Dacă ai alți membri ai familiei cu aceeași problemă, se moștenește, nu de la mamă sau tată direct, dar există mai multe cazuri în familie, într-o anumită familie pot să fie mai mulți, deci dacă tu ai deja un membru al familiei afectat de boală celiac știi că ai deja această sensibilitate, dacă nu, pur și simplu nu știi.

Continui să mănânci făină de grâu, gluten și la un moment dat poate să ți se întâmple să nu mai poți face asta. Atunci apare boala celiacă. La absolut orice vârstă poate apare”, mai spune medicul.

Citește continuarea pe DC Medical.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Spectacola | Categorie: Diete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel