Bețișoarele parfumate, mai nocive decât fumatul pasiv. Sava: Concentrația, de 7 până la 10 ori mai mare decât la o țigară

Data publicării:
Foto Freepik
Descriere foto: Foto Freepik

Bețișoarele parfumate sunt mai nocive decât fumatul pasiv. Cu ce pot fi acestea înlocuite.

Bețișoarele parfumate fac parte din viața multora dintre noi, iar scopul utilizării lor este acela de a parfuma spațiile în care ne desfășurăm activitatea, dar și de a ne induce o stare de relaxare. 

Însă utilizarea bețișoarelor parfumate poate să fie mai periculoasă pentru sănătate chiar și decât fumatul pasiv.

”În momentul în care are loc arderea, se elimină sau se ridică în atmosferă niște substanțe care sunt procancerigene.

Benzenul, hidrocarburile aromatice și formaldehida sunt niște substanțe care sunt cancerigene prin sine, dar atunci când se adaugă una lângă cealaltă sunt mult mai nocive.

 

Arderea întotdeauna are ca rezultate ceea ce noi numim fum, fumul este toxic pentru plămâni, oricum ar fi el”, a declarat dr. Marius Sava, medic specialist pneumolog, la Antena 3 CNN.

Medicul a subliniat că utilizarea bețișoarelor este mult mai periculoasă decât fumatul, deoarece ”concentrația de particule care se ridică în aer este de 7 până la 10 ori mai mare decât la o țigară. Astfel, substanțele pe care noi le inhalăm sunt cu o concentrație mult mai mare decât la fumatul pasiv”.

Folosirea acestui mod de a parfuma încăperile, pe termen lung, poate duce la probleme grave de sănătate.

”Pe interiorul nasului noi avem o piele foarte fină, epiteliu, care este foarte ușor iritabilă. Apoi urmează faringele, laringele, traheea și cele două bronhii, în care de asemenea poate produce această leziune pe interior. Pe termen lung, leziunile repetate pot afecta, în mod ireversibil aceste structuri până la cancerul din această zonă”, a mai spus medicul.

Astfel, prin inhalare, substanțele toxice pot ajunge chiar în sistemul circulator. Pneumologul susține că există studii care arată că arterele sunt afectate, ”în așa fel încât ajungem la ateroscleroză, adică grăsime pe interiorul vaselor, iar pe termen lung, putem ajunge la îmbătrânire rapidă a vaselor de sânge până la infarct miocardic acut sau accidente vasculare”.

 

Citește continuarea pe DC Medical. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Spectacola | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel