Beneficiile sparanghelului asupra organismului. Sursă minune pentru sănătate

Data actualizării: | Data publicării:
Ulrike Leone , pixabay
Descriere foto: Ulrike Leone , pixabay

Delicios și atât de potrivit pentru orice meniu, sparanghelul are și numeroase efecte pozitive asupra organismului nostru.

Sparanghelul a fost denumit și hrana regilor după ce regele Ludovic al XIV-lea a dispus construirea de solarii speciale pentru a se bucura de sparanghel tot timpul anului. Există trei varietăţi de sparanghel, respectiv alb, verde şi roşu-violet; cel mai des întâlnit fiind cel verde, iar cel roşu-violet fiind cel mai rar, diferența între ele 3 tipuri fiind intensitatea gustului.

Iată câteva din beneficiile sparanghelului:

Sparanghelul are un conținut scăzut de calorii, dar are un profil nutrițional impresionant. Este o sursă excelentă de vitamina K, un nutrient esențial implicat în coagularea sângelui și sănătatea oaselor, conform unui studiu. 

Sursă bună de antioxidanți - Antioxidanții sunt compuși care vă ajută să vă protejați celulele de efectele nocive ale radicalilor liberi și de stresul oxidativ. Stresul oxidativ contribuie la îmbătrânire, inflamație cronică și multe boli, inclusiv cancerul. Sparanghelul este deosebit de ridicat în flavonoide quercetină, izorhamnetină și kaempferol. S-a constatat că aceste substanțe au efecte antiinflamatoare, antivirale și anticanceroase de scădere a tensiunii arteriale într-o serie de studii efectuate pe oameni, eprubete și animale. 

S-a demonstrat că  aportul crescut de antocianină reduce tensiunea arterială și riscul de atacuri de cord și boli de inimă.

Poate îmbunătăți sănătatea digestivă - Fibrele dietetice sunt esențiale pentru o bună sănătate digestivă. Sparanghelul este deosebit de bogat în fibre insolubile, care adaugă volum la scaun și susține mișcările regulate ale intestinului. De asemenea, conține o cantitate mică de fibre solubile, care se dizolvă în apă și formează o substanță asemănătoare gelului în tractul digestiv. Fibrele solubile hrănesc bacteriile prietenoase din intestin, cum ar fi Bifidobacteria și Lactobacillus. Creșterea numărului acestor bacterii benefice joacă un rol în întărirea sistemului imunitar și producerea substanțelor nutritive esențiale, cum ar fi vitaminele B12 și K2, conform unui studiu.

Sparanghelul este bogat în folat (vitamina B9), un nutrient important care ajută la reducerea riscului de defecte ale tubului neural în timpul sarcinii.

Sparanghelul conține potasiu, un mineral care poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale. În plus, cercetările efectuate pe animale au constatat că sparanghelul poate conține un compus activ care dilată vasele de sânge, scăzând astfel tensiunea arterială.

Te ajută să slăbești - Sparanghelul are o serie de caracteristici care îl fac un aliment prietenos cu pierderea în greutate. Este scăzut în calorii, bogat în apă și bogat în fibre.

Ușor de adăugat la dieta ta - Sparanghelul este o legumă delicioasă și versatilă, ușor de încorporat în dieta ta. Adăugați-l la salate, frittatas, omlete și cartofi prăjiți.

Consumul de sparanghel împreună cu alte fructe și legume vă poate oferi organismului o gamă de antioxidanți pentru a promova sănătatea.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel