Beneficiile și riscurile postului intermitent. Sfaturile medicului Șerban Damian: "Nu este pentru toată lumea"/ EXCLUSIV

Data actualizării: | Data publicării:
Imagine cu caracter ilustrativ, sursa unsplash
EXCLUSIV
Descriere foto: Imagine cu caracter ilustrativ, sursa unsplash

Medicul Șerban Damian a dezvăluit, în exclusivitate pentru SPECTACOLA și DC News, care sunt beneficiile și riscurile postului intermitent.

Medicul Șerban Damian a fost invitat în emisiunea moderată de Georgiana Ioniță, acolo unde a vorbit despre postul intermitent. Acesta a declarat că postul intermitent este de mai multe feluri și este un obicei străvechi. De asemenea, medicul Șerban Damian a dezvăluit și care sunt beneficiile și riscurile postului intermitent, dar și cui îi este interzit să țină acest post. 

 

"Postul intermitent nu este o invenție modernă, ci o redescoperire a unor obiceiuri alimentare vechi. Există mai multe forme de post intermitent. Este acesta în care se concentrează aportul alimentar în câteva ore pe zi, deci nu se sare peste o masă, ci se concentrează alimentația într-un interval mai scurt de timp. Poți să mănânci chiar și e mese în acel interval de timp, dar nuj mănânci dimineața. Dacă ai băut cafeaua de dimineață, ăla nu mai este post intermitent. 

 

Mai există alte forme de post intermitent, se numește 5 cu 2, adică 5 zile pe săptămână mănânci normal, iar două zile îți reduci aportul caloric foarte mult. Există și o formă mai extremă, adică postul total, în care timp de 24 de ore nu mănânci nimic.  Postul cu 16 ore de pauză cu 8 ore de mâncat este cea mai populară. 

 

Riscurile nu sunt foarte mari. În principiu, nu există niște riscuri atât de avansate încât să aibă sens să ne referim la ele. Sunt doar anumite categorii cărora le este interzis, cum ar fi: femeile însărcintate sau care alăptează, copiii mai mici de 12 ani, sportivii care se antrenează. 

 

Beneficiile, conform observațiilor și studiilor care s-au făcut în ultima perioadă, există. De la cele mai simple legate de starea de bine, de faptul că poți să mai dai jos câteva kilograme, dacă mănânci ceea ce trebuie în acea perioadă. Adică după ce ai ținut pșost 16 ore, să mergi să mănânci fast-foos. Exclus acest lucru.  Sunt beneficii și pe termen lung. S-a constatat că există șansa să trăiești mai mult, să îți prelungești viața prin faptul că organismul tău este mai puțin solicitat. Nu este neapărat o pledoarie să urmezi acest tip de aloimentație pentru că nu este pentru toată lumea. Trebuie să se potrivească felului tău de a fi și  stilului de viață pe care îl ai", a declarat medicul Șerban Damian, în exclusivitate pentru Spectacola și DC News.

 Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel