Beneficiile INCREDIBILE ale cartofilor dulci. De ce nu trebuie să lipsească din alimentația ta

Data actualizării: | Data publicării:
Cartofi dulci, sursa pixabay/ autor PublicDomainPictures
Descriere foto: Cartofi dulci, sursa pixabay/ autor PublicDomainPictures

Cartoful dulce îşi are originile în America Centrală şi de Sud, dar astăzi este popular peste tot în lume. Cea mai bogată sursă de vitamina A, cartoful dulce ar fi fost folosit în America de Sud încă de acum 5000 de ani nu doar ca hrană, ci şi ca remediu pentru diferite boli.

Cartofii dulci sunt legume rădăcinoase dulci, cu amidon, care sunt cultivate în întreaga lume. Sunt disponibile într-o varietate de dimensiuni și culori - inclusiv portocaliu, alb și violet - și sunt bogate în vitamine, minerale, antioxidanți și fibre. Ca să nu mai vorbim, acestea oferă o serie de beneficii pentru sănătate și sunt ușor de adăugat în dieta ta.

Iată 6 beneficii surprinzătoare ale cartofilor dulci pentru sănătate:

1.Pot avea proprietăți de luptă împotriva cancerului - Cartofii dulci oferă diferiți antioxidanți, care pot ajuta la protejarea împotriva anumitor tipuri de cancer. Antocianinele - un grup de antioxidanți găsiți în cartofii dulci purpurii - s-au dovedit că încetinesc creșterea anumitor tipuri de celule canceroase în studiile cu eprubete, inclusiv cele ale vezicii urinare, colonului, stomacului și sânului, potrivit unor studii.

2. Beneficii pentru o vedere mai bună -Cartofii dulci sunt incredibil de bogați în betacaroten. De fapt, o cană (200 de grame) de cartof dulce portocaliu copt cu piele oferă de peste șapte ori cantitatea de betacaroten de care are nevoie adultul mediu pe zi. Beta-carotenul este transformat în vitamina A în corpul dumneavoastră și este folosit pentru a forma receptori de detectare a luminii în interiorul ochilor, potrivit unor studii.

3. Pot îmbunătăți funcția creierului - Consumul de cartofi dulci mov poate îmbunătăți funcția creierului. Studiile la animale au descoperit că antocianinele din cartofii dulci purpurii pot proteja creierul prin reducerea inflamației și prevenirea deteriorării radicalilor liberi. Suplimentarea cu extract de cartof dulce bogat în antocianină s-a dovedit că îmbunătățește învățarea și memoria la șoareci, posibil datorită proprietăților sale antioxidante.

4.Vă pot sprijini sistemul imunitar -Cartofii dulci sunt una dintre cele mai bogate surse naturale de beta-caroten, un compus pe bază de plante care este transformat în vitamina A în corpul dumneavoastră, potrivit unui studiu. Vitamina A este esențială pentru un sistem imunitar sănătos, iar nivelurile scăzute din sânge au fost legate de imunitatea redusă. Este, de asemenea, cheia pentru menținerea membranelor mucoase sănătoase, în special în mucoasa intestinului. Intestinul este locul în care corpul dumneavoastră este expus la mulți agenți patogeni potențiali care cauzează boli. Prin urmare, un intestin sănătos este o parte importantă a unui sistem imunitar sănătos.

5.Scade riscul afecţiunilor cardiovasculare - Prin cantitatea considerabilă de vitamina B6 şi potasiu, cartoful dulce este un aliment recomandat şi în alimentaţia celor care doresc să amelioreze sau să prevină afecţiunile cardiovasculare. Vitamina B6 ajută considerabil la descompunerea homocisteinei, o substanţă care contribuie la încărcarea arterelor şi a vaselor de sânge, iar potasiul scade tensiunea arterială, reglează ritmul cardiac şi menţine normală funcţia sistemului nervos central. 

6. Ne protejează împotriva stresului oxidativ - Cercetătorii au descoperit proprietăţile antioxidante ale unor proteine din cartoful dulce, numite sporamine. Se pare că acestea previn efectele deteriorării oxidative la nivel celular, cauzată şi întreţinută de propriul organism, dar provenite şi din sursă externă (poluare, medicamente, alimente etc). 

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel