Beneficii impresionante ale resveratrolului - antioxidantul sănătos găsit în vinul roșu

Data actualizării: | Data publicării:
Sursa foto: unsplash, autor Roberta Sorge
Descriere foto: Sursa foto: unsplash, autor Roberta Sorge

Acest polifenol alimentat de plante are proprietăți antiinflamatorii, antioxidante și antimicrobiene.

Poate că nu ați auzit niciodată de resveratrol, dar bănuim că ați consumat acest compus sănătos de multe ori înainte. "Resveratrolul este un antioxidant care se găsește în vinul roșu și în anumite alimente, inclusiv în alune, fistic, struguri, vin roșu și alb, afine, merișoare și chiar ciocolată", spune Ella Rauen-Prestes, cercetător în domeniul nutriției și fondator și CEO al Fitbakes. 

Resveratrolul aparține unui grup de polifenoli bogați în antioxidanți numiți stilbenoizi și a fost identificat în peste 70 de specii de plante, inclusiv în multe ingrediente pe care le cunoașteți și le iubiți deja:

Strugurii (în special pielițele și semințele)
Arahidele
Fisticul
Afine
Afine roșii
Ciocolată neagră
Vin roșu 

Beneficiile resveratrolului pentru sănătate

În timp ce beneficiile potențiale ale consumului de resveratrol sunt multe, este important de reținut că nu este clar cum se va comporta acesta odată ce este ingerat, iar majoritatea studiilor nu sunt făcute pe oameni și doar uneori pe șobolani. "Trebuie făcute mai multe studii privind beneficiile absolute ale adăugării resveratrolului în dieta oamenilor", spune Rauen-Prestes. 


Resveratrolul ajută la protejarea celulelor împotriva radicalilor liberi

"Despre proprietățile antioxidante ale resveratrolului se vorbește mult în literatura [științifică]", spune Jasmine Carbon, dietetician autorizat, nutriționist clinic și fondator al Carbon Nutrition & Dietetics din Londra. "Acest antioxidant este capabil să doneze un atom de hidrogen sau un electron pentru a stabiliza radicalii liberi, care sunt produse secundare ale proceselor naturale care au loc în organism sau care intră în organism din surse externe, cum ar fi expunerea la raze X, ozon, fumatul, poluanții atmosferici și substanțele chimice industriale."  Din acest motiv, a fost prezentată ca o modalitate naturală de a încetini îmbătrânirea, de a diminua inflamația și de a lupta împotriva cancerului și a bolilor de inimă. 


Resveratrolul a fost asociat cu reducerea riscului de cancer

Acest lucru se datorează faptului că resveratrolul are proprietăți anti-tumorale și este capabil să inhibe formarea cancerului în toate etapele de dezvoltare: "inițiere, promovare și progresie". De asemenea, poate ajuta în tratamentul cancerului și s-a demonstrat că poate lupta împotriva celulelor tumorale umane, inclusiv a celulelor canceroase mieloide și limfoide, a celulelor canceroase de sân, de piele, de col uterin, de ovar, de stomac, de prostată, de plămâni, de colon, de ficat, de pancreas și a celulelor carcinomului tiroidian.


Resveratrolul are proprietăți antibiotice și antifungice

Antioxidantul este considerat a inhiba creșterea bacteriilor, precum și formarea biofilmului în cazul virusurilor. Un experiment a tratat E. coli cu resveratrol și a evidențiat o schimbare în forma și structura bacteriei. Cercetătorii nu știu încă exact cum acționează resveratrolul pentru a contracara bacteriile, sau cât de eficient este la om (multe studii de până acum au fost in vitro), dar studiile au indicat că ar putea avea un potențial serios ca agent antibacterian natural, potrivit realsimple.comGoogle News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel