Băuturile "sănătoase" care ar putea fi periculoase pentru femei și adolescente. Avertismentul specialiștilor

Data actualizării: | Data publicării:
Imagine cu caracter ilustrativ, sursa unsplash
Descriere foto: Imagine cu caracter ilustrativ, sursa unsplash

Un specialist a avertizat că unele băuturi "sănătoase" ar putea fi de fapt periculoase, în special pentru femei și adolescente.

Înlocuitorii de lactate sunt produse de bază ale unei diete vegetale (vegane) și sunt, în general, mai puțin calorice decât cele verzi sau albastre standard. Dar sunt aproape lipsiți de beneficiile laptelui de vacă.  Preocuparea profesorului Given este că femeile tinere își compromit aportul de nutrienți esențiali prin renunțarea la lactate.

Tendința din ce în ce mai accentuată de a limita carnea roșie din alimentație, a spus el, a înrăutățit nivelurile de carențe.

Profesorul Givens, director al Institutului pentru Alimentație, Nutriție și Sănătate de la Universitatea Reading, a declarat că femeile sunt deosebit de expuse riscului, deoarece sunt "mai sensibile la mesajele" care se opun cărnii și produselor lactate. 

El a spus: "Îngrijorarea este că au existat o serie de cazuri foarte specifice în care copiii mici au fost trecuți la aceste produse și au dezvoltat un tip de deficiență proteică la care nu te-ai aștepta în societățile occidentale."

Deja jumătate dintre femeile cu vârste cuprinse între 11 și 18 ani nu consumă nivelul recomandat de fier, în comparație cu 11% dintre bărbații de aceeași vârstă, arată datele.

"Acest lucru s-a întâmplat în ultimii 20-30 de ani, de fapt, și este îngrijorător", a declarat profesorul Givens la o conferință de presă, potrivit MailOnline.

Aproximativ 27 la sută dintre femeile cu vârste cuprinse între 19 și 64 de ani nu ating țintele de fier, comparativ cu doar două procente dintre bărbați. Fierul se găsește în alimentele pe bază de plante, cum ar fi fasolea, nucile și fructele uscate, dar este cel mai bogat în carne. Fierul este un factor-cheie în a ajuta sângele să transporte oxigenul în organism, iar atunci când organismul nu poate face acest lucru în mod corespunzător poate duce la oboseală și la pierderea concentrării - simptome ale anemiei. Un sfert dintre adolescente consumă prea puțin iod, calciu și zinc, arată Studiul național privind dieta și nutriția, finanțat de guvern.

"Aceasta este în mare parte o funcție a consumului redus de lapte", a declarat profesorul Givens.

 

Deficitul de iod este o preocupare deosebită în cazul femeilor tinere care se apropie de vârsta fertilă, deoarece este esențial pentru sănătatea fătului, a declarat profesorul Givens, potrivit The Times.

Expertul a precizat că calciul - precum și magneziul, care lipsește de asemenea din alimentația femeilor - sunt importante pentru dezvoltarea oaselor. Femeile tinere care au suferit deficiențe în adolescență s-ar putea confrunta cu probleme și mai mari după menopauză, când sănătatea oaselor se poate deteriora din cauza hormonilor.

Prof. Givens a declarat: "Anii adolescenței sunt absolut critici pentru dezvoltarea oaselor. 

"Dacă nu o faci cum trebuie, acest lucru are o semnificație majoră în ceea ce privește sănătatea oaselor la vârstnici, crescând riscul de fracturi care pot reduce calitatea vieții."

 

NHS spune că "cu o bună planificare și o înțelegere a ceea ce compune o dietă vegană sănătoasă și echilibrată, puteți obține toți nutrienții de care are nevoie organismul dumneavoastră, dar ați putea pierde nutrienți esențiali, cum ar fi calciul, fierul și vitamina B12". 

Unele tipuri de lapte de origine vegetală sunt îmbogățite cu iod, precizează NHS. 

Iar profesorul Givens a spus că producătorii "încep să încerce să fortifice aceste produse pentru a le face mult mai apropiate de lapte decât poate erau inițial".

 

O treime (32%) dintre persoanele din Marea Britanie consumă în prezent lapte de soia, de ovăz, de migdale sau de orez - în creștere de la 25% în 2020, potrivit unui studiu realizat de Mintel. Studiul a constatat că în rândul celor cu vârste cuprinse între 25 și 44 de ani, aproape 44 la sută sunt consumatori de lapte pe bază de plante. Oamenii au declarat că au ales să treacă la produsele fără lapte din cauza preocupărilor legate de mediu și de sănătate. Alte sondaje au arătat că britanicii mai tineri sunt de aproape două ori mai predispuși la "a deveni ecologici" decât cei de peste 60 de ani.O treime dintre britanici au declarat că vor să treacă la o dietă bazată pe plante în 2022, iar dintre aceștia, 53% consideră că este un mod mai sănătos de a mânca, relatează The Sun.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel