Ateroscleroza, boala pe care o faci dacă mai mănânci după ora 18:00: Bombă nucleară în interiorul organismului

Data publicării:
Sursa foto: unsplash, autor Odd Fellow
Descriere foto: Sursa foto: unsplash, autor Odd Fellow

De ce nu e bine să mâncăm după ora 18:00. Cum explică medicii. 

Ne simţim bine toată vara, dar nu mâncăm la ore târzii, pentru că ficatul ia nutrienții din mâncare şi îi transformă în grăsimi circulate în sânge, adică în trigliceride. În plus, seara, receptorii de colesterol din ficat, cei care simt colesterolul din alimente, scad sau devin incapabili, spun medicii.

Noaptea, ficatul, cea mai mare uzină a organismului uman, detoxifică, secretă bilă şi o depozitează în vezicula biliară. Când mâncăm, vezica biliară se contractă şi elimină secrețiile bilare, apoi se reumple.

Ce este ateroscleroza. Boala produsă din cauza mâncatului

"Din cauza asta, când suntem graşi şi ţinem cure de slăbire, nu trebui să mâncăm foarte rar pentru că bila stă mult în vezica biliară şi apar pietre", a spus Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog, la PRO TV, în emisiunea "Doctor de bine".

"Cu prea multă mâncare seara, ficatul nu mai poate să capteze colesterolul din mâncare, pentru că seara, receptorii de colesterol din ficat, cei care simt colesterolul din alimente, scad sau devin incapabili. Următoare mişcare? Colesterolul rămâne liber în sânge. Poate să intre în vase, unde produce inflamaţie inițial, apoi depozite. Boala se numeşte ateroscleroză.

Creşterea colesterolului atrage după sine creşterea altor grăsimi din sânge. Se numesc trigliceride. Ce urmează? În circulaţia liberă, apar radicali liberi, care oxidează inclusiv particulele de colesterol, situaţie periculoasă. Vorbim despre o bombă nucleară în interiorul propriului organism.

Colesterolul rău, LDL, mărit, trigliceride prea mari. Situaţia e asociată cu diabetul", spun medicii.

De ce să nu mănânci după ora 18

Cum facem să mărim uşor trigliceridele din sânge? Ne ajută, din păcate, aceleaşi mese luate prea târziu. Prea târziu înseamnă după ora 18.

"Ficatul preia glucoză, dar o transformă în trigliceride, în grăsime. Ficatul nu îşi doreşte mâncare după ora 18. Şi nici creierul endocrin, care guvernează toţi hormonii din organism. E dependent de soare. Iar după 18 se pregăteşte să doarmă. Nu să mănânce", spune dr. Catrinel Macovei, medic primar diabet.

Citește continuarea pe DC MEDICAL

 Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel