Artista Lidia Bejenaru Botgros a murit. Soția lui Nicolae Botgros „S-a retras în culisele veșniciei, dar va fi petrecută cu aplauze și flori”

Data actualizării: | Data publicării:
Lidia Bejenaru Botgros. foto Facebook
Descriere foto: Lidia Bejenaru Botgros. foto Facebook

Artista Lidia Bejenaru Botgros, soția lui Nicolae Botgros, s-a stins din viață luni dimineață.

Anunțul trist a fost făcut de directorul general „Moldova-Concert”, Andrei Locoman, pe pagina sa de Facebook. 

„Lidia Bejenaru Botgros s-a retras în culisele veșniciei. Ziua de 26 iulie va rămâne o zi tristă în muzica populară. Lidia Bejenaru Botgros, solistă de o viață a Orchestrei Naționale de muzică populară ,,Lăutarii” și-a încheiat spectacolul vieții aici, pe pământ. S-a retras în culisele veșniciei, dar va fi petrecută cu aplauze și flori, așa cum era și întâmpinată de admiratorii săi pe marile scene timp de 45 de ani.

Solistă în prima formulă a orchestrei ,,Lăutarii”, Lidia Bejenaru Botgros, a urcat cu răbdare, dar, în primul rând, cu dragoste și pasiune spre culmile înalte ale artei populare. Și-a adunat un vast și variat repertoriu de cântece populare, prin care și-a exprimat întreaga gamă de sentimmente, viața ei – cu bucurii și tristeți, în care s-au regăsit admiratorii ei. Va fi simțită lipsa Lidiei Bejenaru Botgros din spectacolele orchestrei „Lăutarii”, în general, din scena muzicii populare, ea fiind o prezență deosebită. Drum lin spre ceruri, dragă doamnă Lidia Bejenaru Botgros”, a scris Andrei Locoman pe pagina sa de Facebook. 

 

Cine a fost Lidia Bejenariu Botgros


Lidia Bejenaru Botgros s-a născut pe 3 mai 1953, în Țiplești, Sîngerei. A activat ca interpretă de muzică populară în Republica Moldova.

S-a născut într-o familie numeroasă. A făcut studii muzicale la Școala de Iluminare Culturală „Elena Sârbu” din Soroca între anii 1968–1971. Din 1971, timp de un an este metodistă la casa de cultură din Edineț, după care solistă a orchestrei „Ciocârlia” de la Edineț, apoi a orchestrelor de muzică populară „Mugurel” (1973–1974) și „Lăutarii” (din 1978) ale Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”. A fost distinsă cu Medalia „Meritul Civic” în anul 1993.

Lidia Bejenaru a scris muzica și textele pentru majoritatea cântecelor din repertoriu. Primul și unicul disc al interpretei, intitulat M-a cuprins un dor de mamă, a apărut după 20 de ani de activitate scenică.

 

Casnicie de peste 50 de ani

 

În 1971, s-a căsătorit cu viitorul dirijor al orchestrei „Lăutarii” Nicolae Botgros. Au un singur copil, interpretul de muzică populară Cornel Botgros. Mariajul celor doi interpreți a fost pus la încercare acum câțiva ani, când Nicolae Botgros a părăsit domiciliul conjugal pentru o altă femeie, cu care are și un copil. Ulterior, artistul a revenit acasă, la soția sa. 

 

Anul acesta, pe 3 mai, de ziua de naștere a soției sale, Nicolae Botgros i-a transmis un mesaj plin de iubire, în care îi mulțumea că i-a fost alături timp de 50 de ani.

„Toată viața am încercat să aduc armonie în sufletele oamenilor prin cântecul meu… armonie în viață, armonie în muzică…indiferent de ritm, impediment, urcușuri, obstacole… EA mi-a fost aproape, a fost propria mea armonie în cei 50 de ANI de CĂSNICIE.
Mulți ani frumoși mamei, bunicii, mulți ani soției mele, Lidia Bejenaru! Să o ferească Domnul de toate relele și să îi aducă în drum doar oameni buni la suflet”,  scria artistul pe rețelele de socializare în urmă cu câteva luni. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Veronica Mavrodin | Categorie: Vedete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel