Ar trebui să începi să gătești cu acest ulei dacă ai tensiune arterială ridicată

Data actualizării: | Data publicării:
Ulei de măsline, foto Unsplash/ autor: Roberta Sorge
Descriere foto: Ulei de măsline, foto Unsplash/ autor: Roberta Sorge

Tensiunea arterială este o statistică vitală care măsoară presiunea reală a sângelui în pereții arterelor, pompată de inimă. 

Centrele americane pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC) explică faptul că tensiunea arterială sănătoasă se poate schimba pe parcursul zilei, crescând și scăzând în funcție de anumite activități. Cu toate acestea, o tensiune arterială normală și sănătoasă se situează de obicei în jurul sau sub 120/80 mmHg. 

Clinica Mayo raportează că atunci când tensiunea arterială este prea mare, aceasta este cunoscută sub numele de hipertensiune arterială. Persoanele cu hipertensiune arterială prezintă un risc mai mare de atac de cord și accident vascular cerebral. În plus, CDC împărtășește că rinichii, ochii și creierul pot fi, de asemenea, afectați atunci când tensiunea arterială rămâne ridicată. 

Potrivit CDC, există mai multe modalități de a gestiona tensiunea arterială, printre care se numără efectuarea unei cantități adecvate de exerciții fizice, gestionarea stresului și menținerea unei diete sănătoase. Este cunoscut faptul că anumite alimente, cum ar fi cele bogate în sodiu, ar trebui evitate dacă trăiți cu hipertensiune arterială. Cu toate acestea, există, de asemenea, unele alimente care s-au dovedit a susține o tensiune arterială sănătoasă. 

 

Uleiul de măsline poate contribui la susținerea unei tensiuni arteriale sănătoase

Clinica Mayo raportează că uleiul de măsline, un element de bază în dieta mediteraneană, ajută la reducerea riscului de boli de inimă și de accident vascular cerebral. Un studiu din 2020 publicat în revista Nutrients a constatat că, atât în studiile clinice, cât și la om, uleiul de măsline extravirgin are un impact pozitiv semnificativ asupra nivelului tensiunii arteriale. Cercetătorii au afirmat că uleiul "pare să fie alegerea optimă de grăsime în protocoalele de gestionare a hipertensiunii arteriale atât la pacienții sănătoși, cât și la cei cardiovasculari".

Un alt studiu publicat în Archives of Internal Medicine a constatat că adăugarea a 3-4 linguri de ulei de măsline extravirgin în dieta zilnică poate scădea potențial tensiunea arterială. Studiul a constatat că participanții au reușit să își reducă doza de medicamente pentru tensiunea arterială cu până la 50% în timp ce foloseau zilnic uleiul de măsline extravirgin pe parcursul unui an.

Un studiu din 2014 publicat în revista Lipids in Health and Disease a arătat că uleiul de măsline este singura grăsime monosaturată legată de un risc redus de accident vascular cerebral și boli de inimă. Având în vedere sprijinul puternic și cercetările care indică uleiul de măsline ca fiind cea mai sănătoasă grăsime din care puteți alege, ar putea fi util pentru sănătatea dumneavoastră generală să schimbați grăsimile cu acest ulei. Dacă bănuiți că aveți hipertensiune arterială, consultați medicul dumneavoastră care vă poate ajuta cel mai bine să gestionați această afecțiune.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Bianca Moldoveanu | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel