Anxietatea socială. 5 moduri în care poți ajuta o persoană care evită să iasă din casă

Data actualizării: | Data publicării:

Timp de mai bine de un an, am evitat majoritatea reuniunilor sociale pentru a ne feri de noul coronavirus. Odată cu relaxarea restricțiilor, vine și timpul să revenim la ideea de normalitate, la ieșiri cu prietenii, evenimente, reuniuni de familie și petreceri. În timp ce unele persoane sunt nerăbdătoare să se piardă în mulțime, alrele sunt înspăimântate de ideea de a reveni la viața sociala dinainte de pandemie.

Dacă acest lucru nu este valabil pentru dumneavoastră, poate fi cazul cuiva pe care îl cunoașteți. La urma urmei, anxietatea socială este a doua cea mai frecventă tulburare de anxietate, afectând aproximativ 15 milioane de adulți americani, potrivit Asociației Americane pentru Anxietate și Depresie (ADAA).

 

Iată cum puteți să vă sprijiniți prietenii dacă se confruntă cu anxietate socială.

 

1. Normalizați sentimentele de anxietate

Întăriți ideea că este perfect în regulă să simțim un plus de anxietate atunci când reintrăm în situații sociale după ce le-am evitat  în timpul pandemiei, spune Dave Carbonell, PhD, psiholog clinician specializat în tratamentul tulburărilor de anxietate.

Și asigurați-vă prietenul că veți fi prezent pentru a-l ajuta să treacă prin asta, spune Carbonell.

În mod similar, puteți ajuta, de asemenea, să normalizați nevoia de a căuta ajutor profesional, a explicat Sanam Hafeez, PsyD,  neuropsiholog din New York și profesor la Universitatea Columbia, pentru Livestrong.

 

Anul trecut a fost o provocare pentru toată lumea, astfel că este firesc să ne simțim compleșiți se situație. Spuneți-i prietenului dumneavosatră că vizita la un terapeut poate fi o modalitate utilă de a gestiona toate aceste sentimente de anxietate.

Dar nu insistați asupra subiectului. "Fiecare se simte diferit în ceea ce privește abordarea anxietății, așa că este imposibil să știi cum ar putea reacționa cineva", spune Hafeez. "Așadar, ai răbdare și respectă limitele prietenului tău".


2. Întrebați cum puteți ajuta

"Decât să-i spui cuiva să treacă peste sentimentele de anxietate sau să-l împingi într-o situație, mai bine întrebi cum poți ajuta", spune Hafeez.


Dacă sunteți împreună într-o reuniune socială, validează-ți prietenul pentru că a venit, spunând ceva de genul "Cred că este grozav că ești dispus să faci asta", spune Carbonell. Apoi întreabă: "Cum pot să îți fiu de ajutor în timp ce te simți anxios?".

Nu vă formulați întrebarea în termeni de confort (de exemplu, cum te pot face să te simți confortabil?). "A face ceea ce este cel mai confortabil ar fi, probabil, să nu te duci deloc sau să pleci imediat", spune Carbonell.

Cu alte cuvinte, recunoașteți că va exista disconfort și oferiți-vă sprijinul pentru a-i ajuta să gestioneze - nu să evite - aceste sentimente.


3. Ajutați-i să găsească modalități de implicare

 

"Dacă prietenul tău este deschis la această idee, ajută-l să găsească modalități de a se implica în interacțiunea socială", spune Carbonell. Din nou, nu puneți accentul pe confort, ci pe implicarea activă.

De exemplu, dacă a sta de vorbă cu cineva la o petrecere îi sporește anxietatea persoanei dragi, ajutați-o în această acțiune. "Acest lucru va fi mai productiv decât să-i ajutați să evite contactul cu ceilalți", spune Carbonell.

Și în timp ce ar trebui să încurajați și să lăudați întotdeauna orice implicare activă pe care prietenul sau membrul familiei dvs. este dispus să o facă, nu uitați să lăsați alegerile la latitudinea lor, adaugă el.

 


4. Ajutați-i să își gestioneze anxietatea în avans

 

În funcție de deschiderea persoanei respective, vă puteți oferi să o ajutați să se pregătească pentru mediile sociale potențial provocatoare de anxietate. O idee este să lucrați cu prietenul sau membrul familiei dvs. pentru a nota situațiile care ar putea declanșa anxietatea și să vă gândiți la modalități de a gestiona apariția sentimentelor copleșitoare, spune Hafeez.

De exemplu, dacă gândul unei petreceri la cină îl face pe cel drag nervos, acesta poate genera strategii de calmare în avans, cum ar fi să respire adânc sau să meargă la o scurtă plimbare în aer liber, spune Hafeez.

 

De asemenea, îl puteți ajuta pe prietenul dvs. să creeze o ierarhie a anxietății, gândindu-vă și scriindu-vă temerile de la cele mai ușoare la cele mai grave, spune ea. Și apoi, în funcție de cum se simte prietenul sau membrul familiei tale, îți poți oferi sprijinul tău în fiecare situație.

De exemplu, dacă mersul la un club este cel mai înspăimântător lucru de pe lista lor, îi puteți însoți în situații mai puțin provocatoare de anxietate, de exemplu, mergând la cină cu câțiva prieteni, până când își vor fi parcurs drumul în ierarhia anxietății și vor fi ajuns să fie dispuși să încerce clubul.

 

5. Lăsați-i pe ei să decidă


Deși puteți fi un aliat  și un umăr pe care să se sprijine,  clarificați întotdeauna faptul că persoana în cauză este responsabilă de situație.

"Spuneți-i prietenului dvs. că veniți cu el pentru a-l sprijini și că veți coopera în orice mod solicită", spune Carbonell. "Cu alte cuvinte, îi veți lăsa să ia deciziile, iar dacă decide să plece mai devreme, nu veți sta în cale."

Sau să îi judecați. Validarea modului în care se simte cineva și sprijinirea lui într-un mod lipsit de prejudecăți este cel mai bun lucru pe care îl puteți face pentru a ajuta un prieten sau un membru al familiei, spune Hafeez.

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Maria Alexandru | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel