Anca Alungusei - miturile legumelor și fructelor. Ce spune despre alimentele congelate

Data actualizării: | Data publicării:
Youtube / La Măruță
Descriere foto: Youtube / La Măruță

Anca Alungulesei, terapeut în nutriție, a vorbit la „La Măruță” despre miturile frcutelor și legumelor. De-a lungul timpului, mai mulți sau mai puțini specialiști au spus ori că legumele și fructele trebuie consumate crude, ori că trebuie să ne ferim de mâncarea congelată. Specialista invitată de Măruță aduce puțină lumină în cele mai comune mituri din alimentație.

„Piramida nutrițională spune că ar trebui să consumăm cam 5 porții de legume și fructe pe zi. Ideea e că trebuie să fie cât mai variate și diverse. Fiecare corp e unic și fiecare persoană are anumite nevoi nutriționale.

Dacă în piramida nutrițională spune că ar trebui să consumi 5-6 porții de legume și fructe pe zi, e nevoie să fii un pic selectiv, ce fructe și ce legume alegi, în contextul tău de sănătate.

Una e când vorbim despre diabet și rezistență la insulină, alta e dacă vorbim despre o persoană clinic sănătoasă sau o persoană care vrea să dea jos din greutate”, spune specialista, în emisiunea lui Cătălin Măruță.

 

„Sunt multe persoane care nu știu că au această rezistență la insulină și de aici pornește, de fapt, provocarea de a da jos. În acest context, farfuria trebuie adaptată la context. Rezistența la insulină este, de fapt, pasul antemergător diabetului. Dacă știi ce să mănânci și înțelegi, poți face o schimbare”, a mai precizat specialista, conform sursei menționate.

 

Youtube video image

Miturile care rămân în picioare și mituri care dispar

Miturile din nutriție s-au învârtit în jurul ideii de „Cum e mai bine să mănânci fructele și legumele?”; astfel, Anca Alungulesei spune că sucul de fructe nu ar trebui ales în fața fructelor în sine deoarece, consumate diferit, corpul nostru absoarbe toate calitățile acestora.

„Unul dintre ele e foarte cunoscut. Și tu, Cătălin, când ne-am așezat aici ai spus că repetiția e mama învățăturii. Sucurile de fructe care sunt pe bază de fructe storse... e mult mai valoros să consumi fructul întreg pentru că are și fibră. Uitați-vă câte portocale am folosit pentru acest fresh. Portocala vine și cu fibră, dar și cu pulpă.

Practic, indicele glicemic nu crește și nu galopează așa rapid pe cum se întâmplă când beau un fresh de portocale. E un lucru în mod special la copii. Dacă îi lăsăm să aleagă ce beau la o terasă când stau cu părinții, m-ai degrabă m-aș duce către limonadă decât fresh de portocale.

E important să înțelegem diferența dintre un suc care conține și altele în afară de fructe și un suc care este stors doar din fructe și atât”, spune Anca Alungulesei

 

Un alt mit dezvăluit de Anca Alungulesei este că fructele îngrașă, dar nu e atât de simplu. Oamenii au considerat că pot mânca orice cantitate de fructe pentru că nu îngrașă - însă tocmai acest exces este comentat de specialistă.

„Mitul că fructele îngrașă în general - aș putea spune că pică și acesta, însă, cu o nuanță: cantitatea face diferența. Una e să mănânci 2 kg din același fruct, alta e să mănânci o porție care e corectă din punct de vedere cantitativ. 

Oamenii zic că e sănătos, deci pot consuma oricât. Și ce e prea sănătos, dacă e în exces, ajunge să ne dăuneze, mai ales în contextul managementului glucozei. Întotdeauna, dacă păstrăm niște cantități optime, nu avem ce greși. Fructele sunt cele iubite de către Soare”, transmite Anca Alungulesei.

Legumele congelate

Roșia - gătită sau mâncată crud

„Un alt mit este că legumele crude sunt mult mai sănătoase decât legumele gătite sau congelate. Recomandarea mea e să nu fugim de legume congelate pentru că e o tehnică specială de congelat.

Și cine are grădină acasă congelează legumele. Un exemplu e salata de vinete. E o modalitate de conservare. Secretul e însă, dacă acele legume au fost culese când erau coapte sau în avans.

În general, legumele congelate sunt sănătoase pentru că își păstrează vitaminele, în afară de vitamina C. Fiecare tip de legumă, în forma în care este gătită sau mâncată aduce proprii nutrienți. Sunt legume care sunt mult mai bogate din punct de vedere nutritiv dacă sunt gătite decât dacă ar fi consumate crude, precum roșia”, încheie Anca Alungulesei.

 

 

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: George Eduard Caramiciu | Categorie: Showbiz


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel