Ambrozia: peste 5% din populația activă a țării este alergică la plantă

Data publicării:
pixabay.com
Descriere foto: pixabay.com

Peste 5% dintre românii activi sunt alergici la ambrozie, potrivit datelor statistice. Cel mai adesea se manifestă ca rinoconjunctivită și astm.

Ambrozia este una dintre cele mai răspândite buruieni care cresc la noi și produce alergie la 5,35% din populația activă a țării. Cea mai răspândită specie de Ambrosia o reprezintă specia Ambrosia artemisiifolia, cunoscută în popor și sub numele iarba de paragină, iarba pârloagelor sau floarea pustei. Are 50-100 de centimetri înălțime și o rădăcină foarte dezvoltată de 1,2-1,5 metri.

Buruiana are aspect de tufă și un diametru mare la bază. Este una dintre cele mai invazive plante întâlnite pe teritoriul ţării, rezistentă la secetă și arșită. E răspândită în aproape toate zonele cu excepția zonei dealurilor înalte și a zonei montane. Preferă solurile nisipoase, mai puțin fertile, ușor alcaline - pe terenurile lăsate necultivate, de-a lungul căilor ferate, a drumurilor, pe marginea apelor curgătoare, a lacurilor, pe marginea pădurilor, în apropierea dărâmăturilor, respectiv pe terenurile lipsite de vegetație și prost întreținute, în grădini și parcuri neîngrijite, pe șantierele de construcții, în culturile de cereale şi de floarea-soarelui.

 

Populația expusă la polenul de ambrozia atinge 6 milioane, fiind mai afectată cea din vestul țării.

Ambrozia, alergie: afectează și copiii sub un an

Buruiana produce mari cantități de polen de la mijlocul lunii iulie, în funcție de condițiile pedoclimatice și se încheie spre finalul lunii septembrie. În verile călduroase, polenul este răspândit de vânt la distanțe foarte mari, cu precădere în verile secetoase.

Citește continuarea pe DC Medical și află cum se manifestă alergia la ambrozie, dar și ce tratamente există. Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Spectacola | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel