Alune, 5 beneficii importante pentru sănătate. De ce este bine să le consumi

Data actualizării: | Data publicării:
Beneficiile alunelor, sursa pixabay/ autor Hans Braxmeier
Descriere foto: Beneficiile alunelor, sursa pixabay/ autor Hans Braxmeier

Alunele sunt bogate din punct de vedere nutrițional și aduc numeroase beneficii organismului.

Alunele se numără, alături de nuci și migdale, printre fructele cele mai bogate în proteine și grăsimi. Alunele sunt foarte bogate în săruri de potasiu, de fosfor, magneziu, mangan și calciu, care au rol esențial în buna funcționare a organismului uman. 

Iată care sunt cele mai importante beneficii ale alunelor: 

1. Mențin sănătatea inimii

Bolile de inimă sunt una dintre principalele cauze de deces la nivel mondial. Studiile observaționale indică faptul că consumul de alune, precum și alte tipuri de nuci, pot proteja împotriva bolilor de inimă. Potrivit studiilor, alunele și arahidele conțin o serie de nutrienți sănătoși pentru inimă. Acestea includ magneziu, niacină, cupru, acid oleic și mai mulți antioxidanți, cum ar fi resveratrolul.


2. Prevenirea apariției calculilor biliari

Mai multe studii observaționale sugerează că un consum frecvent de alune și arahide poate reduce riscul de calculi biliari atât la bărbați, cât și la femei. Deoarece majoritatea calculilor biliari sunt compuși în mare parte din colesterol, efectul de scădere a colesterolului pe care alunele îl au poate fi motivul acestor rezultate.

3. Rol antioxidant

Alunele conțin diverși compuși bioactivi ai plantelor și antioxidanți. Majoritatea antioxidanților se găsesc însă în coaja subțire de alune, care este consumată numai atunci când alunele sunt crude.

4. Ajută sistemul nervos

Alunele sunt o sursă extrem de bună în vitamina B1 (tiamina), dintre nuci doar migdalele stând mai bine la acest capitol. Vitamina B1 mai este denumită și vitamina bunei dispoziții sau vitamina moralului, o vitamină care are un rol esențial pentru sănătatea fizică și psihică a omului, având efecte benefice asupra sistemului nervos și a comportamentului psihic.

5. Ajută să-ți menții pielea tânără și sănătoasă

Alunele își exercită efectul de protejare a pielii datorită vitaminei E, care este prezentă sub forma de alfa-tocoferol (doar 28 g de arahide furnizează 12% din doza zilinică recomandată de vitamina E), precum și a unei concentrații ridicate de alți antioxidanți care protejează pielea de efectele adverse ale îmbătrânirii.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel