Alimentul banal care PROVOACĂ MIGRENE. Toți românii îl consumă zilnic! Explicațiile unui neurolog

Data publicării:
Unsplash.com/ autor Fabian Albert
Descriere foto: Unsplash.com/ autor Fabian Albert

Un neurolog de peste ocean atrage atenția că un aliment banal care e pe masa tuturor românilor poate provoca migrene. Ca să fim siguri că aceasta este cauza, ar trebui să-l excludem un timp din dietă, ca sa vedem dacă migrenele se ameliorează

Migrenele sunt a treia boală cea mai răspândită în lume și provoacă suferințe pentru zeci de milioane de oameni. Migrena nu este doar o durere de cap, ea include și o colecție de simptome asociate care pot fi debilitante. Printre acestea se numără greață, vărsături, sensibilitate la lumină și amețeli. Adesea, e o mare problemă să determini ce declanșează migrenele lor. Poate fi vorba de mediu, poate fi ceva hormonal, genetic, secundar unei boli de bază sau declanșat de anumite alimente, precum brânza, vinul roșu sau ciocolata. Un compus intrat în atenție în ultimii ani este glutenul - o proteină care se găsește în grâu, secară și orz și produsele alimentare făcute din acestea, precum banala pâine.

„Ca dietetician înregistrat și neurolog certificat, specializat în gestionarea durerilor de cap, deseori le-au recomandat pacienților mei să încerce o dietă fără gluten", a explicat dr Lauren Green, profesor asistent de Neurologie la Universitatea Californiei de Sud, într-un material postat pe site-ul universității, notează DC Medical. 

Sensibilitatea la gluten


Când cineva suferă de boală celiacă - o tulburare digestivă cauzată de un răspuns autoimun la gluten - există o legătură clară între migrenă și gluten. Glutenul determină celulele imune să elibereze anticorpi pentru a ataca substanțele pe care organismul le consideră străine și nocive.

Când cineva care nu are boală celiacă mănâncă gluten, acesta intră în tractul gastrointestinal unde alimentele sunt descompuse și nutrienții sunt absorbiți. În cazul bolii celiace, sistemul imunitar al acelei persoane vede glutenul ca pe o substanță străină (ca un virus sau bacterii care nu ar trebui să fie acolo) și îl atacă cu un anticorp specific - numit autoanticorp seric transglutaminază (TG) 2 - pentru a distruge glutenul, arată medicul.

 

Citește continuarea pe DC Medical. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Spectacola | Categorie: Diete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel