Alimentele ultraprocesate, asociate cu demența. Un meniu de fast-food consumat zilnic, creștere a riscului cu 28%

Data publicării:
Sursa foto: pexels.com
Descriere foto: Sursa foto: pexels.com

Consumul crescut de alimente ultraprocesate a fost asociat cu bolile neurodegenerative, arată un studiu.

Consumul zilnic de alimente ultra-procesate în proporție mai mare de 20% din aportul zilnic de calorii a fost asociat cu apariția bolilor neurodegenerative, precum demența, arată un nou studiu, scrie CNN.

Chiar dacă aparent mâncarea de tip fast-food, ori semipreparatele, pizza congelată sau supele preambalate, par că vin în sprijinul nostru, în contextul în care activitățile ne sunt tot mai multe, iar timpul pare comprimat, toate acestea vin la ”pachet” și cu o serie de efecte nocive asupra sănătății.

Studiile arată că că acest tip de alimentație crește riscul de obezitate, probleme cardiovasculare, diabet și chiar cancer, situații care pot reduce speranța de viață.

Un studiu recent a evidențiat faptul că un consum mai mare de alimente ultraprocesate poate contribui la declinul cognitiv general, inclusiv în zonele creierului implicate în funcționarea executivă - capacitatea de a procesa informații și de a lua decizii.

Astfel, persoanele care au consumat mai multe alimente ultraprocesate au avut o rată cu 28% mai rapidă a declinului cognitiv global, respectiv o rată cu 25% mai rapidă a declinului funcției executive, în comparație cu persoanele care au avut un consum moderat din această categorie de produse.

”Deși au nevoie de studii suplimentare și de repetări, noile rezultate sunt destul de convingătoare și subliniază rolul critic al unei alimentații adecvate în păstrarea și promovarea sănătății creierului și în reducerea riscului de boli cerebrale pe măsură ce îmbătrânim”, a declarat Rudy Tanzi, profesor de neurologie la Harvard Medical School și director al unității de cercetare în domeniul geneticii și al îmbătrânirii de la Massachusetts General Hospital din Boston, citat de CNN. El nu a fost implicat în acest studiu.

Tanzi a explicat că elementul problemă al alimentelor ultraprocesate este nivelul ridicat de zahăr, sare și grăsimi, toate acestea favorizând inflamația sistemică, probabil cea mai mare amenințare la adresa îmbătrânirii sănătoase în organism și creier.

”Între timp, deoarece sunt convenabile ca o masă rapidă, ele înlocuiesc, de asemenea, consumul de alimente bogate în fibre vegetale, care sunt importante pentru menținerea sănătății și echilibrului trilioanelor de bacterii din microbiomul intestinal, ceea ce este deosebit de important pentru sănătatea creierului și pentru reducerea riscului de boli ale creierului legate de vârstă, cum ar fi boala Alzheimer”, a precizat Tanzi.

Citește continuarea pe dcmedical.ro



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Spectacola | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel