Alimentele de care trebuie să stăm departe ca să evităm cancerul

Data publicării:
Carne roșie, foto Unsplash/ Madie Hamilton
Descriere foto: Carne roșie, foto Unsplash/ Madie Hamilton

Când vine vorba de cancer, nutriționiștii ne sfătuiesc să consumăm cu moderație anumite alimente, iarr pe altele să le evităm cu totul.

Iată alimentele pe care ar fi bine să le eviți când vine vorba de cancer:

* carnea roșie - OMS susține: carnea roșie este unul dintre cei mai importanți factori alimentari care cresc riscul de a face cancer. Carnea roșie neprocesată, incluzând aici carnea de vită, de miel, de oaie și de porc, este încadrată de OMS în Grupa 2 de risc, ceea ce înseamnă că este probabil cancerigen pentru oameni, recomandarea fiind cea de consum moderat și nicidecum de eliminare completă din alimentație, pentru că aceasta carne are valoare nutrițională. Carnea procesată este încadrată în Grupa 1 de risc, alimentele de acest tip fiind, potrivit OMS, „cancerigene pentru oameni“. Organizația Mondiala a Sănătății avertizează că 50 de grame de carne procesată, consumată zilnic, cresc riscul de apariție a cancerului colorectal cu 18%. Totodată, Institutul American al Cancerului avertizează că consumul excesiv de carne roșie poate crește riscul de cancer de colon și poate fi asociat cu cancerul de prostată și cancerul pancreatic. Cert este că carnea roșie conține un compus, mioglobina, care poate deteriora mucoasa intestinală și astfel crește riscul de cancer, așa că este bine să consumăm carne roșie în cantități mici.

 

* alcoolul - deși moderat consumul poate reduce riscul de boli de inimă, abuzul este o cauză majoră a apariției mai multor forme de cancer. Studiile arată că riscul de cancer de sân crește cu 7% pentru fiecare 10 grame suplimentare de alcool consumate pe zi. Există, de asemenea, dovezi convingătoare privind legătura  dintre excesul de alcool și alte tipuri de cancer, inclusiv cancere ale gurii, faringelui, laringelui, esofagului, colonului, ficatului și stomacului.

 

Citește continuarea articolului pe Radio DC News.Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Bianca Moldoveanu | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel