Alimentele care te scapă de balonare. Sfaturile medicului Șerban Damian: "Trebuie să ne acordăm timp pentru mese" / EXCLUSIV

Data publicării:
Imagine cu caracter ilustrativ, sursa unsplash
EXCLUSIV
Descriere foto: Imagine cu caracter ilustrativ, sursa unsplash

Medicul Șerban Damian a declarat, în exclusivitate pentru Spectacola, care sunt alimentele care te scapă de balonare, dar și ce afecțiune poate ascunde această problemă.

Medicul Șerban Damian a fost invitat în emisiunea moderată de Georgiana Ioniță, acolo unde a vorbit despre una dintre cele mai frecvente probleme pe care le întâlnim în viața de zi cu zi și anume, balonarea. Acesta a explicat care sunt alimentele care nu trebuie să lipsească de pe masă pentru a evita această problemă, dar și când este nevoie să ne prezentăm la medic pentru mai mujlte investigații.

 

 

"Foarte mulți pacienți se plâng de balonare, dar și de alte simptome nespecifice, cum ar fi modificari ale scaunului, dureri abdominale. În cele mai multe situații, acestea sunt simptomele unui colon iritabil, care este o afecțiune funcțională, nu este neapărat o problemă organică. Se manifestă în special la persoanele de vârstă medie, care sunt ocupate, stresate. Este o asociere foarte clară cu problemele psihice, nu neapărat psihiatrice, ci tensiunile, nemulțumirile de zi cu zi, care pot să se reflecte în aceste manifestări neplăcute la nivelul tubului digestiv. 

 

Au o incidență destul de mare și pot fi foarte supărătoare. Situațiile în care ascund o problemă serioasă sunt mult mai rare și, în general se asociază și cu alte simptome mai grave, cum ar fi durerile abdominale persistente, modificări de scaun mai persistente, vărsături, scădere în greutate. Acestea sunt momentele în care trebuie să te îngrijorezi și să mergi la un control medical mai amănunțit. 

 

În ceea ce privește balonarea de zi cu zi, poate avea legătură cu calitatea alimentației, cu lipsa fibrelor în elimentație, cum ar fi consumul redus de fructe și legume, de rădăcinoase, verdețuri, cereale integrale. Toate acestea sunt sursele noastre cele mai importante de fibre pe care trebuie să le avem zilnic într-o cantitgate suficientă, astfel încât să ne aducă un aport de 35 de grame de fibre pe zi. Trebuie să avem la fiecare masă legume, câteva fructe pe zi, în jur de 300, 400 de grame, să consumăm și cereale integrale.

 

Dacă nu reușim din alimentația obișnuită, există surse de fibre pe care le găsim la farmacie, cu care putem completa alimentația noastră curentă. Contează foarte mult și cum mâncăm, dacă mâncăm pe fugă, dacă mâncăm fără să mestecăm bine, contează și nivelul de hidratare, contează și firea noastră. De exemplu, persoanele care sunt anxioase, predispuse să se îngrijoreze, fac mai frecvent astfel de probleme. Trebuie să ne acordăm timp pentru mese, să nu stăm cu ochii în telefon și să mâncăm rapid, fără să mestecăm. ", a declarat medicul Șerban Damian, în exclusivitate pentru SPECTACOLA.

 

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel