Alexandru Rafila: De mâine vom demara campania de informare privind pastilele de iodură de potasiu

Data publicării:
Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății, captură video Facebook
Descriere foto: Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății, captură video Facebook

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat într-o conferinţă de presă că de miercuri va începe campania de informare privind pastilele de iodură de potasiu.

"Începând de mâine, cu sprijinul Guvernului României, vom demara această campanie de informare. Aceste pastile nu vor fi distribuite decât când lumea va şti despre ce este vorba iar fiecare distribuire de pastile, indiferent de locaţia în care se va desfăşura, va fi însoţită şi de un flyer de informare pentru fiecare persoană sau fiecare familie care primeşte aceste comprimate de iodură de potasiu", a spus Rafila.

Potrivit acestuia, campania se va derula prin intermediul canalelor de comunicare mass-media.

"Avem deja primele imagini care vor fi distribuite în diversele canale de comunicare mass-media în ceea ce priveşte iodura de potasiu. (...) Sunt foarte scurte, uşor de înţeles. De ce trebuie să primim pastile cu iodură de potasiu? Precizare că aceasta este o măsură strict preventivă şi nu există pericol iminent. Accesul controlat la iodura de potasiu, nu un acces haotic în care toată lumea caută să îşi procure pe căi legale sau mai puţin legale acest produs, este normal, este o responsabilitate a autorităţilor şi a profesioniştilor din sănătate, pentru că nu putem să le decuplăm responsabilitatea profesională a medicilor de acest lucru. De ce facem lucrul acesta? Pentru a evita folosirea unor produse neconforme sau chiar nocive, care sunt procurate din surse neautorizate", a explicat ministrul Sănătăţii.

El a adăugat că pastilele nu se administrează după ce se primesc, ci în primele şase ore după anunţul autorităţilor, în doză unică.

Ministrul Rafila a precizat că pastilele de iodură de potasiu se păstrează într-un loc sigur, la întuneric, la temperatură constantă şi nu trebuie lăsate la îndemâna copiilor. "Eventuala administrare se face de către părinţi copiilor, nu se autoadministrează de către copii", a arătat Rafila.

În ceea ce priveşte contraindicaţiile, acesta vor fi comunicate de către medicul de familie persoanelor aflate pe lista sa.

"Dacă se administrează în mod abuziv atunci când nu este nevoie sau într-o doză incorectă, există posibilitatea apariţiei unei afecţiuni la nivelul glandei tiroide, mă refer la hipo sau hipertiroidism", a mai arătat ministrul.

Va fi găsită o cale legală şi "corectă" prin care atât medicii de familie, cât şi farmaciile să poată să distribuie aceste pastile într-un anumit timp rezonabil.

"După ce vom încheia această campanie de informare, vom organiza şi lucrăm la organizarea din punct de vedere juridic şi nu numai şi din punct de vedere logistic al acestor comprimate care în momentul de faţă de găsesc la nivelul direcţiilor de sănătate publică şi vom găsi o cale care este legală şi corectă prin care atât medicii de familie, cât şi farmaciile, de exemplu, să poată să distribuie aceste pastile într-un anumit timp, nu nelimitat, într-un anumit interval de timp care să fie rezonabil populaţiei", a susţinut Alexandru Rafila.

În opinia sa, implicarea medicilor de familie în distribuirea pastilelor constituie o măsură de implicare într-o activitate de sănătate publică şi o procedură de responsabilitate profesională.

"Noi considerăm că implicarea medicilor de familie într-o astfel de campanie, care dincolo de procedura în sine, care înseamnă distribuirea unor pastile oamenilor înscrişi pe lista proprie, constituie şi o măsură de implicare într-o activitate de sănătate publică, care cred că nu este o procedură birocratică, este o procedură de responsabilitate profesională pentru medicii de familie. Îmi pare rău că dânşii o consideră o chestiune de natură birocratică. Noi lucrăm încât ea să fie cât mai puţin birocratică, să fie cât mai uşor de realizat, cât mai puţin consumatoare de timp şi toţi avem o responsabilitate - Ministerul Sănătăţii şi toţi cei care lucrează în administraţia sistemului de sănătate, inclusiv Casa Naţională de Asigurări de Sănătate are o responsabilitate pentru asigurarea sănătăţii oamenilor din România şi accesul la servicii de sănătate iar medicii în general şi medicii de familie au o responsabilitate pentru a asigura starea de sănătate şi acţiunile preventive în ceea ce priveşte ocrotirea sănătăţii pentru pacienţii de pe propriile liste", a explicat ministrul Sănătăţii, notează Agerpres.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Veronica Mavrodin | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel