Alex Velea, comparație între Mozart, Dali și Gheboasă. Care a fost reacția fanilor

Sursă foto: Instagram/ Alex Velea, Gheboasă
Descriere foto: Sursă foto: Instagram/ Alex Velea, Gheboasă

Alex Velea a stârnit mai multe replici în urma declarației pe care a făcut-o în privința lui Gheboasă și a unor artiști recunoscuți de istoria internațională.

Alex Velea este unul dintre cei mai de succes artiști din România. Fiind o personalitate publică, cântărețul a intervenit în scandalul Gheboasă, trapperul de 21 de ani care a cântat versui obscene în cadrul marelui festival internațional Untold, spunând că măsurile care s-au luat față de artist sunt caracteristici ale cenzurii. Alex Velea a invocat lucrările lui Mozart și Dali pentru a-și susține argumentul, iar în final a spus că persoanele care erau prezente au dorit să fie acolo, că lumea era conștientă.

Mesajul lui Alex Velea

„Cenzura nu reprezintă nici mai mult, nici mai puțin, decât o teamă, o teamă absurdă care n-are trebui să blocheze un act artistic. Pe Mozart când a scris "Leck mich im Arsch" nu l-a mai amendat nimeni, dimpotrivă a fost apreciat în continuare, faptul că Dali își ascundea organe genitale în picturile lui… acelea au devenit artă.
Nu mai blocați artiștii din a fi creativi indiferent de natură artei!!! Nu mai zic că dați amenzi în cadrul unor evenimente private, unde lumea e conștienta de ce urmează să asculte… ba mai mult, unii venind chiar pentru momentele blamate de voi acum. JOS CENZURA!!!”, a fost mesajul artistului, pe rețelele de socializare.

Cu atât mai mult, referințele lui Alex Velea ar putea necesita o mică completare. Opera despre care face aluzie cântărețul, "Leck mich im Arsch" (Pupă-mă în f**d) , compusă de Mozart, este o lucrare care a fost publicată post-mortem. Compozitorul nu a publicat din liberă voință această piesă, ci soția sa, Constanze Mozart, după moartea acestuia. De asemenea, această lucrare a fost supusă cenzurii la publicare, varianta dată pe piață neavând cuvinte obscene prezente. Până și titlul fusese schimbat, varianta publicată având denumirea „Hai să ne bucurăm”. Varianta vulgară a operei a fost popularizată recent, mai exact în 1991.

Cât despre referința la Dali, celebrul pictor care a reprezentat stilul suprarealist, într-adevăr, a inclus organe genitale în picturile sale, însă nu pentru a promova sau populariza acest simbol sau imagine, ci pentru a reprezenta frica sa de sexualitate, fobia de „femei” și anxietatea în privința castrării și a propriului corp. În concluzie, acesta nu și-ar fi „ascuns” propriile organe genitale în pictură, ci ar fi expus un simbol obiectiv al fricilor pe care le avea.

Reacția fanilor

Totodată, artistul a primit și reacții, opinia fanilor fiind împărțită.

Astfel, unul dintre fani a scris:

„Când acum 20-25 de ani băgăm la majorate, și nu numai niște BUG Mafia, Paraziții, etc, nu mai era o problema, dar oare de ce? Păi să fie educația ? Să fie faptul că știam versurile, dar nu înseamnă că și fac așa? Cert e că unele versuri pot da rău, pentru că artistul nu știe să le expună. În cazul Gheboasă, combinația rap/manele/trap e un ****. Face versuri și amestecă cuvinte să meargă rima. Nu are mesaj, nu are stil, nu are fler. E un artist modest ascultat de mulți tineri care consideră muzică aia ceva "șmecher". Părinții acelor copii ar trebui să fie mai atenți. Atâta tot. Dar nu mai spuneți, va rog, că Gheboasă e artist, că nu e. Ce face el, nu e muzică. Punct.”, a notat fanul.

Un altul a spus: „Ce comparație ai făcut între Gheboasă și Mozart”

„Explică-mi unde e arta când introduci cuvintele “ț***** “ si g***ă” in versurile unei piese. Muzica ar trebui să distreze și să relaxeze pe toată lumea, nu să împrăștie rasism și sexism.”, a fost mesjaul alui fan.

„Bă ce politically correct sunt toți prin comentarii. Mă ia râsul că se lovesc de niște cuvinte pe care 99% din populație le folosește. Ipocrizie la cote maxime.”, a răspuns un lat utilizator.

Aceste mesaje, și nu numai, reprezintă opinia împărțită a fanilor lui Alex Velea. O parte dintre aceștia consideră că măsurile luate față de trapperul Gheboasă sunt caracteristici ale cenzurii abuzive, în timp ce alții sunt de acord cu versurile cântate de trupe precum „Paraziții” sau „BUG Mafia”, însă neagă calitatea de artist a trapperului, despre care spun că versurile sale nu au sens. Cert este faptul că Alex Velea se bucură de o comunitate activă, marea majoritate a mesajelor pe care le primește fiind de susținere în privința carierei sale artistice.

 

 Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: George Eduard Caramiciu | Dată: 13 aug 2023, 09:13 | Categorie: Showbiz


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience