Al Pacino, tată la 83 de ani. Medicii avertizează asupra riscurilor de sănătate pentru copiii cu tați mai în vârstă

Data publicării:
Al Pacino, captură video Youtube/ CBS Sunday Morning
Descriere foto: Al Pacino, captură video Youtube/ CBS Sunday Morning

Cazul actorului Al Pacino, care a anunțat că așteaptă un copil la 83 de ani, a făcut medicii să iasă în față și să avertizeze asupra riscurilor de sănătate pentru copiii cu tați mai în vârstă.

Mulți bărbați devin tați la vârste mai înaintate în SUA, dar medicii spun că acest lucru vine cu riscuri de sănătate pentru copii, inclusiv prematuritate și defecte congenitale.

Medicii și eticienii medicali avertizează deopotrivă asupra riscurilor de a avea copii la vârste înaintate, după ce s-a aflat că actorul Al Pacino așteaptă un copil la vârsta de 83 de ani.

Iubita lui Pacino, Noor Alfallah, este însărcinată în opt luni. Starul din "Scarface" are deja alți trei copii: fiica Julie Marie, în vârstă de 33 de ani, și gemenii Anton și Olivia, în vârstă de 22 de ani.

Prietenul și fostul coleg de scenă al lui Pacino, Robert De Niro, a întâmpinat și el luna trecută al șaptelea copil, la vârsta de 79 de ani.


Vârsta înaintată a tatălui, riscuri pentru bebeluș


Cercetările publicate în ultimul deceniu sugerează că bebelușii cu tați mai în vârstă au un risc mai mare de a veni pe lume prematur sau de a dezvolta malformații congenitale, anumite tipuri de cancer sau tulburări de neurodezvoltare, deși riscul general este încă scăzut.

"Bărbații mai în vârstă au făcut copii încă din zilele biblice. Nu este un fenomen nou. Ceea ce nu am înțeles este că ei ar putea produce copii cu un risc mai mare de probleme", a declarat Arthur Caplan, profesor de etică medicală la Școala de Medicină Grossman de la Universitatea din New York, potrivit nbcnews.

Comunitatea medicală nu are o definiție consecventă a așa-numitei vârste paterne avansate, dar Asociația Americană de Urologie și Societatea Americană de Medicină Reproductivă recomandă în comun ca medicii să discute cu bărbații cu vârste de peste 40 de ani despre riscul crescut de rezultate adverse pentru sănătatea urmașilor lor.


"Bărbații ar trebui să fie conștienți de faptul că și ei trec prin același ciclu de îmbătrânire reproductivă ca și femeile, în ciuda faptului că nu au menopauză", a declarat Dr. Gloria Bachmann, decan asociat pentru sănătatea femeilor la Rutgers Robert Wood Johnson Medical School.


Studiile care sperie bărbații trecuți de 40 de ani

Un studiu din 2019 a stabilit că vârsta tatălui are un impact semnificativ asupra sănătății și dezvoltării copilului. Studiul a constatat că bebelușii născuți de tați mai în vârstă aveau un risc crescut de fisură labială sau palatină, defecte cardiace, autism, schizofrenie și tulburare bipolară. Cercetări suplimentare sugerează că vârsta avansată a tatălui este moderat asociată cu cea mai comună formă de leucemie infantilă și legată de un risc ușor crescut de limfom non-Hodgkin pediatric.


În 2018, cercetătorii de la Universitatea Stanford au descoperit că bebelușii născuți de tați cu vârste de 45 de ani sau mai mari aveau cu 18% mai multe șanse de a avea convulsii și cu 14% mai multe șanse de a se naște prematur, comparativ cu bebelușii născuți de tați cu vârste cuprinse între 25 și 34 de ani.

Acel studiu a remarcat, de asemenea, un risc pentru persoanele însărcinate: Partenerele bărbaților cu vârste de 45 de ani sau mai mari aveau cu 28% mai multe șanse de a dezvolta diabet gestațional decât cele ale bărbaților cu vârste cuprinse între 25 și 34 de ani.

"Riscul absolut rămâne totuși relativ scăzut. Pentru o persoană, s-ar putea să nu fie la fel de semnificativ. Dar, cu siguranță, la nivel de populație, dacă ne uităm la schimbările societale în care părinții îmbătrânesc, atunci ar putea fi această creștere măsurabilă a unora dintre aceste tulburări", a declarat Dr. Michael Eisenberg, unul dintre autorii acelui studiu și profesor de urologie la Facultatea de Medicină a Universității Stanford.

Eisenberg a spus că bărbații, în medie, acumulează în fiecare an aproximativ două mutații în ADN-ul spermei lor, ceea ce ar putea ajuta la explicarea motivului pentru care riscurile de sănătate pentru copiii lor cresc pe măsură ce îmbătrânesc.

Dar bărbații procreează, în medie, la o vârstă mai înaintată în SUA.


Bărbații devin tați tot mai târziu în viață

În urmă cu cincizeci de ani, aproximativ 4% dintre copii erau născuți de tați cu vârsta de peste 40 de ani, potrivit analizei lui Eisenberg a datelor de la Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor. Până în 2015, acest număr a crescut la aproximativ 9%.

"Am văzut practic o dublare a ratelor de tați mai în vârstă", a spus Eisenberg.


Ce trebuie să știe bărbații mai în vârstă care vor să devină tați

Caplan a spus că mulți bărbați mai în vârstă care se gândesc să aibă copii nu primesc aceeași consiliere în materie de reproducere pe care o primesc femeile mai în vârstă.

"Există un întreg sistem înființat pentru a se ocupa într-un fel de femeile în vârstă care doresc să aibă copii și de riscurile pe care le prezintă pentru copii, care nu este înființat pentru bărbați", a spus el.

Disparitatea este înrădăcinată în sexism, a spus el, și amplificată de știrile ușoare despre celebrități masculine mai în vârstă care au copii.

"Există o atitudine: 'Tipul ăsta are 80 de ani. Încă se reproduce. E mișto'", a spus Caplan. Dar decizia de a avea un copil la o vârstă mai înaintată, a adăugat el, ar trebui să fie luată cu atenție împreună cu un medic și să țină cont de starea de sănătate individuală și de situația economică a bărbatului.

Chiar și atunci, a adăugat el, există îngrijorarea etică că un tată mai în vârstă nu va trăi suficient de mult timp pentru a participa la o mare parte din viața copilului său.

"Nu este grozav pentru urmași să aibă doar un singur părinte, chiar dacă sunt bogați", a spus Caplan.

Cu toate acestea, Bachmann a spus că vârsta ar trebui să fie unul dintre mulții factori pe care bărbații îi cântăresc atunci când decid dacă să se reproducă sau nu. Unii bărbați sunt mai buni ascultători, modele și profesori la vârste mai înaintate, a spus ea.

"Ei pot fi de fapt un tată mai bun la 61 de ani decât ar fi fost la 21 de ani", a spus Bachmann.

Ea a recomandat ca bărbații care doresc să amâne nașterea copiilor să ia în considerare depozitarea spermei la vârste mai tinere, dacă au mijloacele financiare pentru a face acest lucru. Bărbații mai în vârstă care se gândesc la paternitate ar trebui să se pregătească pentru posibilitatea de a nu-și crește copilul până la vârsta adultă, a adăugat ea.

"Dacă un individ cu o vârstă înaintată va deveni părinte, copilul ar trebui să aibă o comunitate care să fie reconfortantă, care să îl sprijine și care să fie acolo dacă se întâmplă ceva cu unul sau cu ambii părinți", a spus Bachman, potrivit nbcnews.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Veronica Mavrodin | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel