Ajunul Anului Nou 2022. Tradiţii şi obiceiuri la români. Ce NU este bine să faci în prima zi a anului

Traditii și obieciuri de Anul Nou, foto Unsplash/ Moritz Knöringer
Descriere foto: Traditii și obieciuri de Anul Nou, foto Unsplash/ Moritz Knöringer

Ajunul Anului Nou este marcat de obiceiuri și tradiții atât în țara noastră, cât și în toată lumea. Ce este bine să faci pentru a avea noroc tot anul?

Trecerea în anul nou este însoţită de anumite tradiții și obiceiuri în țara noastră, menite să aducă noroc și prosperitate pentru cei care le respectă.


În ultima zi a anului, cetele de colindători merg la casele oamenilor și le urează sănătate, belșug și voie bună și primesc în schimb bani, colaci, vin și fructe. 


Care sunt cele mai cunoscute tradiții și obieciuri la români, în Ajunul Anului Nou: 


"Mascaţii" şi Ursul


În ajunul Anului Nou, tinerii „mascați” din nordul Moldovei umblă pe la casele oamenilor costumați în persoane precum: urs, capră, căiuți, cerbi. 


Obiceiului umblatului cu Ursul este întâlnit doar în regiunea Moldovei și reprezintă costumarea unui tânăr flăcău în urs. "Ursul" este însoţit de muzicanţi şi merge cu paşi legănaţi şi sacadaţi, în bătăile tobelor, lovind pământul cu tălpile.


Pluguşorul


Pluguşorul este unul dintre cele mai vechi obiceiuri de Anul Nou și este o urare de recolte bogate în anul care urmează. Este însoţit de strigături, pocnete de bici şi sunete de clopoţei. 


Plugul, tras de boi, a fost înlocuit, de-a lungul timpului, cu un plug în miniatură sau cu buhaiul care imită mugetul boilor. 


Sorcova


Acest obicei este specific copiilor, ei poartă o crenguță de copac sau o sorcovă creată din flori de hârtie colorată. 


Ce NU este bine să faci în prima zi a Noului An:


Potrivit tradiției, oamenii nu trebuie să facă cheltuieli în prima zi a anului și nici să arunce din casă. Nu este bine să duci gunoiul, deoarece se spune că își arunci norocul. Nu trebuie să treci în Anul Nou cu datorii, deoarece vei fi dator tot restul anului. 


Miezul nopții trebuie să te prindă cu ușa casei larg deschisă pentru a-i face loc Anului Nou să intre. 


În seara dintre ani, este bine ca fiecare persoană să poarte ceva nou și ceva roșu și să aibă buzunarele pline de bani. 


În noaptea de Revelion trebuie să mâncăm pește, pentru a avea o trecere ușoară prin anul care urmează. 

 

Citește și: 6 alimente pe care să le mănânci de Revelion, ca să îți meargă bine tot anul. Meniu pentru belșug și sănătateGoogle News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Bianca Moldoveanu | Dată: 31 dec 2021, 11:55 | Categorie: Lifestyle
Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience