Adevărul despre visele pemonitorii. Un specialist în neuroștiințe explică

Data publicării:
Unsplash.com/ autor Greg Rakozy
Descriere foto: Unsplash.com/ autor Greg Rakozy

Ați avut vreodată un vis care a prezis viitorul? Iată cum explică neuroștiința acest fenomen.

Ați avut vreodată un vis care s-a dovedit a fi o prevestire a viitorului? Nu ați fi singurul. Numiți-o divinație sau puterea minții, dar mulți oameni au experimentat deja rêvé - sentimentul de a visa ceva înainte de a se întâmpla - la un moment dat sau altul.

Potrivit cercetătorului în neuroștiințe și autor al cărții Oracolul nopții: The History and Science of Dreams, dr. Sidarta Ribeiro,  ar putea exista de fapt o anumită știință în spatele acestei experiențe. Iată ce a declarat pentru MindBodyGreen despre acest fenomen ciudat.


Știința din spatele modului în care visele pot "prezice" viitorul

Pe baza cercetărilor sale asupra viselor, Ribeiro crede că există o șansă foarte reală ca acestea să aibă o funcție "predictivă", dar nu în modul în care ați putea crede.

"Nu este vorba de un oracol determinist care poate prezice ce se va întâmpla", sugerează el, "ci mai degrabă de o mașinărie neurobiologică foarte sofisticată, probabilistică, care se bazează pe ceea ce s-a întâmplat în trecut - și simulează variante posibile ale viitorului".

Cu alte cuvinte, visele noastre emit în mod constant scenarii potențiale despre cum ar putea arăta viitorul, pe baza a ceea ce știe creierul nostru despre trecut.

 

„Gândește-te la acest lucru în felul următor: Știm că visele (și somnul în general) joacă un rol important în consolidarea amintirilor. Astfel, ele ne ajută să învățăm și să ne pregătim pentru viitor și sunt "o sursă de idei noi și de creativitate", a spus dr. Ribeiro pentru mbg. "Pe lângă procesele neurologice în joc, aveți nivelul viselor care sunt simbolice și legate de viața dumneavoastră într-o manieră predictivă", ceea ce înseamnă că unele dintre ele se pot dovedi în cele din urmă adevărate.

Cum să dormi mai bine și să visezi mai mult

 

Dacă doriți să profitați de puterea probabilistică a viselor dumneavoastră, unul dintre cele mai bune lucruri pe care le puteți face este să vă pregătiți pentru un somn bun.


Pentru a face acest lucru, începeți cu elementele de bază: Faceți multe exerciții fizice, urmați o dietă sănătoasă și limitați stresul. De acolo, nu uitați de ceilalți factori care pot favoriza somnul, cum ar fi păstrarea unui dormitor confortabil, răcoros și întunecat, trezirea și culcarea la aceleași ore în fiecare zi și evitarea consumului de alcool și alimente în apropierea orei de culcare.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Maria Alexandru | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel