Adevărul despre dieta Dukan. Tot ce trebuie să știi despre acest regim alimentar

Data publicării:

Dieta Dukan reprezintă una dintre cele mai căutate diete din lume, mai ales în Marea Britanie. Aceasta a fost testată chiar și de Kate Middleton. Vedetele de la noi care au avut probleme grave de sănătate din cauza acestui regim alimentar. 

Unele diete fac furori în momentul în care ajung pe internet. Altele rămân în umbră până când sunt preluate de cineva pe care toată lumea îl recunoaște, iar apoi explodează în popularitate până când apare o nouă dietă. Dieta Dukan se încadrează în cea de-a doua categorie.


Dieta Dukan este asemănătoare cu dieta ketogenică. Ambele sunt bogate în proteine, cu un accent strict pe evitarea amidonului și a carbohidraților. Spre deosebire de keto, însă, dieta Dukan este împărțită în patru faze. Prima dintre acestea, faza de Atac, este o fază exclusiv proteică. Dacă un aliment nu constă aproape în întregime din proteine, atunci nu este permis până la o fază ulterioară. Și, deși această fază extrem de restrictivă este îngrijorătoare, nu este cea mai îngrijorătoare parte a dietei Dukan.


Nu există nicio dovadă că funcționează


Pentru a clasifica dieta Dukan, U.S. News a parcurs cartea doctorului Pierre Dukan și a calculat caloriile pentru rețetele furnizate. Nu au fost oferite rețete pentru a treia și a patra fază, cunoscute sub numele de fazele de Consolidare și, respectiv, Stabilizare. Cu toate acestea, au fost incluse rețete pentru prima și a doua fază - fazele de Atac și de Croazieră.


Ei au constatat că rețetele erau extrem de bogate în grăsimi și sărace în carbohidrați - dar cel mai îngrijorător este că, în timpul acestor prime două faze, alocarea medie zilnică de calorii nu depășește 1.800. Conform unui tabel furnizat de U.S. News, asta înseamnă cu 400 de calorii pe zi mai puțin decât cele recomandate pentru femei și cu aproximativ 1.000 de calorii pe zi mai puțin decât au nevoie bărbații. 


Dukan susține că metoda sa promovează pierderea în greutate datorită calității nutritive a alimentelor pe care le permite sau le interzice.


Riscuri serioase pe termen lung


Un raport din 2020 publicat în Journal of the American Society of Nephrology, o societate dedicată pentru tot ceea ce ține de tratamentul medical al rinichilor, a constatat că dietele bogate în proteine pe termen lung sunt strâns legate de bolile renale. Dieta Dukan este menită să fie urmată pe tot parcursul vieții și, chiar dacă faza inițială de Atac ar trebui să fie doar primul pas, nu există o limită de timp atribuită acestei faze exclusiv proteice.


Și mai îngrijorător, Clinica Mayo raportează că dietele bogate în proteine au fost, de asemenea, legate de afecțiuni cardiace. Acest lucru este specific dietelor hiperproteice care folosesc proteine animale, deoarece acestea tind să conțină niveluri ridicate de grăsimi. Aceste diete tind, de asemenea, să fie lipsite de fibre, care nu este doar un nutrient esențial pentru funcția digestivă, ci joacă și un rol imens în pierderea în greutate. 


Nico și Oana Radu, probleme grave de sănătate din cauza dietei Dukan. 

 


"A fost o problemă cu organismul meu. Mi-a fost foarte rău. Am ținut dieta Dukan câteva zile, dar nu am mai continuat. M-am deshidratat. Am avut un şoc foarte, foarte nasol. Nu ştiu, de la proteine, nu ştiu ce s-a întâmplat. Doar primele zile le-am ţinut, după care m-a luat cu tremurici (spasmofilie), am ajuns până la urmă la perfuzii şi apoi a trebuit să iau vitamine.


M-a determinat ceea ce a determinat-o pe fiecare femeie. Am pus câteva kilograme și am vrut să le dau jos și nu ai cum decât printr-o dietă-șoc, ca aceasta. Atunci am dat jos 6 kilograme în 7 zile. Cu dieta Dukan slăbești un kilogram pe zi. Corpul meu nu era obișnuit și a fost șoc pentru mine. De la 66 de kilograme am ajuns la 60. Și acum am 66-67. În prezent nu ies din kilogramele acestea", a declarat Nico pentru Click


Oana Radu a ajuns la operație din cauza dietei Dukan

 


„Am avut un control medical cu pietrele la fiere, momentan nu le miscăm în nicio direcție. Eu am descoperit că ar fi apărut din cauza dietei Dukan  si atunci trebuie să scot fierea, chestie care nu mă încântă prea tare”, a povestit Oana Radu pe rețelele de socializare.

 

Citește și: Dieta Bikini. Slăbești rapid și sănătos, fără să te înfometezi



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Bianca Moldoveanu | Categorie: Diete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel