Actrița Luminița Gheorghiu a murit. Avea 71 de ani

Luminița Gheoghiu, foto Facebook
Descriere foto: Luminița Gheoghiu, foto Facebook

Actrița Luminița Gheorghiu s-a stins din viață duminică, la 71 de ani. 

Luminița Gheorghiu, în vârstă de 71 de ani, a pierdut lupta cu boala, potrivit Adevărul. 
Actrița s-a retras din lumina reflectoarelor în ultimii ani, din cauza stării de sănătate.

 

Luminița Gheorgiu s-a născut pe 1 septembrie 1949,  la București. A fost actriță de film, radio, scenă, televiziune și voce. A câștigat numeroase premii în activitatea sa, printre care și Ursul de Aur la Festivalul Internațional de Film de la Berlin, pentru filmul Poziția copilului (2013). A fost, de asemenea, invitata specială a organizatorilor Festivalului de la Cannes (2006) pentru filmul Moartea domnului Lăzărescu.


A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din Capitală în 1972, la clasa profesorului Ion Cojar. A debutat în teatru cu rolul Mărioara, într-o piesă montată de Alexandru Tocilescu pe scena Teatrului Cassandra. După absolvire a fost repartizată la Teatrul Mihai Eminescu din Botoșani. În anul 1975 s-a mutat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț, iar între anii 1976 și 2003 a fost actriță a Teatrului Bulandra din București.

Cariera în film și-a început-o cu rolul Catrina din filmul Moromeții (1987). A devenit cunoscută o dată cu pelicula Moartea domnului Lăzărescu, filmul în regia lui Cristi Puiu, în care are rolul asistentei care îl plimbă pe pacientul Lăzărescu de la un spital la celălalt.

 

Filmografie

 

Stejar, extremă urgență (1974)
Înainte de tăcere (1978)
Labirintul (1980)
Semnul șarpelui (1982)
Secvențe... (1982) - femeia din birt
Fapt divers (1984)
Mitică Popescu (1984)
Clipa de răgaz (1986) - secretara
Moromeții (1987) - Catrina Moromete
Marea sfidare (1989)
Campioana (1990)
Drumul câinilor (1991)
Rămânerea (1992)
Trahir (1993) - Silvia
Privește înainte cu mânie (1993) - Lucreția, soția lui Ștefan Ciugudean
Stare de fapt (1995)
Prea târziu (1996)
Train de vie (1998) - Rivka
Code inconnu: Recit incomplet de divers voyages (Cod necunoscut) (2000) - Maria
Marfa și banii (2001) - mama lui Ovidiu
Detectiv fără voie (2001)
Conserve de familie (2001)
Maria (2003) - Maia

Le temps du loup (Vreme de restriște) (2003) - doamna Homolka
Sex Traffic (2004)
Moartea domnului Lăzărescu (2005) - Mioara
București - Berlin (2005) - mama - scurt metraj
Lombarzilor 8 (2006) - Ilinca Matei
A fost sau n-a fost? (2006) - doamna Jderescu
Interior. Scară de bloc (2007) - doamna Pascale
4 luni, 3 săptămâni și 2 zile (2007) - doamna Radu
The Yellow Smiley Face (Fața galbenă care râde) (2008) - Mia Popescu - scurt metraj
Nunta mută (2008) - Fira
Francesca (2009) - Ana
Fotografia (2010)
Despărțire (2010)
Aurora (2010) - Mioara Avram
După dealuri (2012) - diriginta
Brave (Neînfricată) (2012) - vrăjitoarea (versiune română)
The Matriarch (2013) - scurt metraj
Poziția copilului (2013) - Cornelia Keneres
Sunt o babă comunistă (2013)
Cuscrii (2014) - Suzana Vrânceanu
Aferim! (2015) - soția meșteșugarului
Deschide ochii (2015)

Autorul articolului: Veronica Mavrodin | Dată: 05 iul, 09:22 | Categorie: Vedete
Get it on App Store Get it on Google Play